top of page
  • Εικόνα συγγραφέαParis

Πώς θα επιλέξεις την καινούργια σου κουζίνα - Στυλ & Χαρακτήρας

Όταν πρόκειται να ανακαινίσεις το σπίτι σου, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι

η κουζίνα, μετά ακολουθεί το μπάνιο. Καθόλου τυχαίο. Η κουζίνα είναι ο χώρος που συγκεντρώνονται τα μέλη μιας οικογένειας για να "επικοινωνήσουν". Δεν είναι ακριβώς το φαγητό που προέχει, αλλά η διάθεση. Όσο πιο αγχωμένοι είμαστε, τόσο περισσότερο χρειαζόμαστε αυτά τα μικρά γαστριμαργικά διαλείμματα για να εμπνευστούμε, να χαλαρώσουμε, να "παίξουμε" τον ρόλο του σεφ και να ακούσουμε τις κριτικές, τα πειράγματα και τις προτάσεις για το επόμενο show...

Πρίν αποφασίσεις για την αγορά της κουζίνας που ονειρεύεσαι, πρέπει να λάβεις υπόψη σου τα παρακάτω:

  • το χώρο που διαθέτεις, δηλαδή πόσα ακριβώς τετραγωνικά μέτρα έχεις στη διάθεσή σου και πού βρίσκεται σε σχέση με τα άλλα δωμάτια του σπιτιού

  • τις ανάγκες σου σε συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια, φούρνοι, εστίες)

  • τον φωτισμό του χώρου

  • τις ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις

  • τις εργασίες που έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν στο χώρο που θα εγκαταστήσεις την κουζίνα σου

  • το στυλ της κουζίνας που προτιμάς

  • τα υλικά κατασκευής της κουζίνας που προτιμάς

  • τα κεραμικά στοιχεία που συμπληρώνουν την κουζίνα σου

Εαν διαθέτεις το... βαλάντιο, μπορείς να συμβουλευτείς ένα αρχιτέκτονα διακοσμητή που θα σου δώσει λύσεις και θα σε κατευθύνει στις σωστές επιλογές. Εαν πάλι προτιμάς να διαλέξεις μόνη σου την κουζίνα σου και να αναλάβεις όλα τα δύσκολα, τότε μπορείς να λάβεις βοήθεια από το web, αλλά και από την εταιρία που επέλεξες για να αγοράσεις την κουζίνα σου. Συνήθως, οι interior designers αναλαμβάνουν να σου κάνουν τα σχέδια, αφού φυσικά τους δώσεις ακριβή μέτρα του χώρου σου. Θα λάβεις, ανάλογα με αυτά που χρειάζεσαι, μια προσφορά που θα σου δείχνει στο περίπου πώς θα δείχνει η κουζίνα σου και πόσο θα κοστίσει. Εκεί, μπορείς να καθήσεις με την ησυχία σου και να σκεφτείς τα γιατί και τα πώς και κυρίως το πότε. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ΠΟΤΕ θέλεις την κουζίνα σου εγκατεστημένη, γιατί σίγουρα προηγούνται τα κατασκευαστικά του χώρου. Όταν ανακαινίζεις την κουζίνα σου, ο χώρος αλλάζει χαρακτήρα. Τα παλιά γκρεμίζονται, ίσως χρειαστεί να βάλεις κάποιες γυψοσανίδες, χρειάζονται βαψίματα και τα υδραυλικά πρέπει να ανακαινισθούν. Επίσης, αν έχεις προβλέψει και για σποτάκια, ή άλλες ηλεκτρολογικές επεμβάσεις, τότε να είσαι σίγουρη ότι τον μήνα (στην καλύτερη περίπτωση) τον έχεις σίγουρο για όλες αυτές τις αλλαγές.

Σου τονίζω το χρόνο, γιατί στην παραγγελία σου θα σου δοθεί χρόνος παράδοσης και πρέπει να τηρηθούν οι ημερομηνίες τόσο για σένα, όσο και για τον προμηθευτή σου. Για αυτό το σκοπό, φρόντισε να πάρεις γραπτώς όποια συμφωνία έχει γίνει σχετικά με το τι έχεις παραγγείλει, πότε θα σου παραδοθεί και πώς θα εγκατασταθεί.Επίσης, ρώτησε τον προμηθευτή σου εαν η εγκατάσταση συμπεριλαμβάνεται στο κόστος της κουζίνας σου.

Τι να περιμένεις και τι όχι

Μην έχεις υψηλές προσδοκίες για την αρτιότητα του στησίματος της κουζίνας. Ειδικά στις κουζίνες εισαγωγής-και σου το λέει αυτό κάποια που έχει εμπειρία ως εισαγωγέας- πολλές φορές τα kits, δηλαδή τα κομμάτια που θα συνθέσουν την κουζίνα σου,μπορεί να έχουν χτυπηθεί κατά τη μεταφορά στις γωνίες κατά τη διάρκεια της μεταφοράς από χώρα σε χώρα, οπότε θα χρειαστεί να αντικατασταθούν. Από πιθανή αμέλεια της παραγωγής του εργοστασίου κατα την διεκπεραίωση της παραγγελίας, υπάρχει περίπτωση να λείπουν κάποια βασικά ανταλλακτικά, ή να μην επαρκούν για το στήσιμο της κουζίνας. Όταν αγοράζεις κουζίνα εισαγωγής, πιθανόν η αντικατάσταση, ή η εκ νέου παραγγελία κάποιων κομματιών ή /και ανταλλακτικών να πάρει χρόνο και σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση από την εγχώρια αγορά, ακόμη χειρότερα. Γνώριζε ότι το στόκ σήμερα δεν υφίσταται. Μην σπεύσεις να κατηγορήσεις τον προμηθευτή σου προτού βεβαιωθείς ότι αρνείται να σου αποκαταστήσει την φθορά ή την απώλεια. Σου συνιστώ ψυχραιμία. Πες ότι αγοράζεις κάτι από ένα e-shop και δεν σου κάνει, ή έχει φθορές, οπότε καταφεύγεις στην αντικατάσταση. Περιμένεις κανένα δίμηνο, σωστά (εαν μεσολαβούν αργίες, περισσότερο); Γνωρίζω ότι σαν έλληνες έχουμε υπέρμετρη ανυπομονησία και τα νεύρα μας γίνονται πλεξούδες όταν στραβώνουν κάποια πράγματα, αλλά η υπομονή είναι βασικό προτέρημα σε τέτοιες καταστάσεις. Επίσης, μην τα βάζεις με τους τεχνίτες που συναρμολογούν την κουζίνα σου όταν προκύπτουν θέματα με ατέλειες που αφορούν τοίχους, περβάζια και σοβατεπί. Δεν είναι δικό τους πρόβλημα, είναι δικό σου. Για αυτό το λόγο, ΜΗΝ ΒΙΑΖΕΣΑΙ. Και επιτέλους, βάλε μέσα στο όλο έργο την συνεργασία του συνεργείου της ανακαίνισης με το συνεργείο εγκατάστασης της κουζίνας σου.

Ό,τι φαίνεται ΔΕΝ είναι..

Μην περιμένεις να δεις την κουζίνα που χάζευες στο περιοδικό, ή στο προσπέκτους που σου έδωσαν, στο σπίτι σου. Όπως συμβαίνει και στα ρούχα, αυτά που βλέπεις στα μοντέλα δεν ανταποκρίνονται στη δική σου πραγματικότητα. Τι εννοώ; Πως κάθε χώρος έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ο φωτισμός σε στούντιο, π.χ δεν είναι ο ίδιος με το δικό σου. Τα χρώματα του ξύλου, ή της λάκας στα ντουλάπια της κουζίνας σου, πιθανόν δεν φαίνονται τόσο ζωηρά όσο εκείνα στις φωτογραφίες που είδες. Και ο φυσικός φωτισμός του χώρου, είναι τελείως διαφορετικός από τον τεχνητό. Χαλάρωσε! Την κουζίνα σου την θέλεις για σένα και την οικογένειά σου, όχι για φωτογράφηση.

Πάμε να δούμε μαζί, ποιό μοντέλο θα διαλέξεις (ενδεικτικά στύλ)


1. είσαι παραδοσιακή και ρομαντική, οπότε θέλεις μια κουζίνα κλασσικού τύπου

VENETA CUCINE, Villa d' Εste, https://www.venetacucine.com/cucine/villa-d-este
VENETA CUCINE, Memory, https://www.venetacucine.com/en/kitchens/memory

2. λατρεύεις τις μεταλλικές λεπτομέρειες σε συνδυασμό με έγχρωμη λάκα

VENETA CUCINE, Oyster https://www.venetacucine.com/en/kitchens/oyster?page=1&perPage=30&order=&direction=

3. σου αρέσουν τα καθρεφτίσματα πάνω σε γυαλιστερή λάκα

VENETA CUCINE, Lounge, https://www.venetacucine.com/en/kitchens/lounge?page=1&perPage=30&order=&direction=

4. αγαπάς το vintage

GIEFFE CUCINE, Epoca, https://www.gieffecucine.it/it/collezioni/epoca.html

5. σου αρέσουν οι αναπάντεχες αντιθέσεις

GIEFFECUCINE, Laguna, https://livingsupreme.gieffecucine.it/it/

6. θέλεις ποιότητα σε καλή τιμή

ΕSSEBI, Astro, https://essebicucine.com/it/cucine-moderne/astro

7. επιμένεις στο retro; πάρε ιδέες απο τα 50'ς, τα 60'ς και τα 70'ς!



σημείο αναφοράς οι έγχρωμες οικιακές συσκευές και τα μεταλλικά στοιχεία

70s boho και στην κουζίνα...


8. αγαπάς την γαλλική κομψότητα και στην κουζίνα σου (οι γαλλίδες αγαπούν την κουζίνα τους και την ντύνουν με λινά και βελονάκι, προσθέτοντας μια ραπτομηχανή -αντίκα singer υποθέτω-για τραπεζάκι)


προσθέτουν τα λουλούδια και τα φρούτα σαν ντεκόρ

....και δεν διαστάζουν να εκθέσουν τα κατσαρολικά τους


Θα πρόσεξες βέβαια ότι εκτός ορισμένων φανερών δυσκολιών, στην κουζίνα σου τα πάντα μπορούν να συνδιαστούν, ακόμα και το vintage στοιχείο. Με πολύ μικρές αλλαγές, ας πούμε προσθέτοντας τα χερούλια "αχιβάς", ή μια νησίδα σε πιο παλιομοδίτικο στυλ όπως στη φωτό παραπάνω, μαζί με συσκευές ρετρό, πλησιάζεις πολύ. Χρώματα, διακοσμητικά αξεσουάρ και φαντασία, είναι απαραίτητα για μια κουζίνα που θα είναι από σένα, για σένα. Μη διστάζεις να επέμβεις στην δουλειά του διακοσμητή σου. Η κουζίνα προορίζεται για τη δική σου χρήση, οπότε εσύ έχεις τον πρώτο λόγο. Να είσαι προσεκτική και διορατική. Μην πας σε μοντέλα που θα βαρεθείς εύκολα, γιατί κουζίνα δεν αλλάζεις κάθε μέρα. Κοίταξε την ομορφιά, αλλά επέμεινε στην εργονομία και στο πόσο πρακτική είναι στην καθημερινή χρήση της.


Αν ενδιαφέρεσαι για συμβουλές, είμαι εδώ για σένα. Σε σένα πέφτει το βάρος των επιλογών και των αποφάσεων. Παραδείγματος χάρη, θα αγοράσεις κουζίνα εισαγωγής, ή θα την παραγγείλεις στον επιπλοποιό της αρεσκείας σου; Αυτό είναι μεγάλο θέμα.

See you στο επόμενο post. Υπομονή και επιμονή στο στόχο...










9 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2_Post
bottom of page