top of page
  • Εικόνα συγγραφέαParis

Bauhaus- Η σχολή που "δίδαξε" το design


Το κίνημα Bauhaus, που υπήρξε και η αφετηρία του σύγχρονου design, γεννήθηκε μέσα στην ομώνυμη σχολή, το 1919 από τον Walter Gropious στη Βαϊμάρη (πρώτη περίοδος 1919-1925), συνεχίστηκε στο Ντέσαου (1925-1932) υπό τη διεύθυνση του Hannes Mayer και κατέληξε στο Βερολίνο όπου και διήρκεσε ως το 1933, με διευθυντή τον διάσημο Mies Van der Rohe. Εκεί οι φοιτητές διδάσκονταν τέχνες, αρχιτεκτονική και εφαρμογές της τεχνολογίας πάνω σε αυτές. Σκοπός της σχολής ήταν να συνδέσει την καλλιτεχνία με τον βιομηχανικό σχεδιασμό, έτσι ώστε να προκύψει ένα τελείως νέο ρεύμα, ανοιχτό σε προκλήσεις και καινοτομίες. Εκτός των εμβληματικών κτιρίων και των πολυάριθμων projects όπου εφαρμόστηκε στην πράξη το κίνημα Bauhaus, ό,τι παράχθηκε μέσα στη σχολή αποτελεί ως σήμερα αντικείμενο θαυμασμού και πόλο έλξης των συλλεκτών όλου του κόσμου. Υπάρχουν αναρίθμητες αναπαραγωγές, όπως και αυθεντικά προϊόντα που πουλιούνται πανάκριβα.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι η εμμονή στις γεωμετρικές φόρμες-άλλοτε άκαμπτες και άλλοτε εξαιρετικά φιλικές προς το χρήστη-και η χρήση ξύλου, γυαλιού και άλλων υλικών κατασκευής με δομική χρήση του μέταλλου (κυρίως χρωμιωμένου). Το κίνημα Bauhaus εφαρμόστηκε σε έπιπλα, φωτιστικά, ταπετσαρίες, χαλιά, διαχωριστικά χώρων και χρηστικά αντικείμενα και σταδιακά ταυτίστηκε με τον όρο modernism στην αρχιτεκτονική.


Οι διάσημοι εκπρόσωποι του κινήματος:




Οι φίλοι και οι άξιοι συνεχιστές:



Τα κτίρια του bauhaus


Το πανεπιστήμιο του Bauhaus στο Βερολίνο/ 1940-41

The Kornhaus, Dessau

Διάσημες παραγωγές

Η εμβληματική πολυθρόνα Bibentum της Eileen Gray, κατασκευάστηκε για την Michelin
Barcelona chair-stool, Mies Van der Rohe

Το πασίγνωστο ανάκλινδρο Chaise Lounge του Le Corbusier
Η τσαγιέρα- "λυχνάρι του Αλλαντίν" της Marianne Brandt
Nesting tables, Josef Albers
Mies Van der Rohe MR20 armchair
Άποψη από τη Villa E.2017 στην Côte d'Azur (Κυανή Ακτή), κατοικία της Eileen Gray. Photo by Manuel Bougot.
Design Hotel Boundary, Λονδίνο
Domaine des Andeols Villas, Provence, Γαλλία
Drifter Hotel, New Orleans
Fresh Hotel, Aθήνα

Οι interior designers σήμερα, έναν αιώνα μετά την ίδρυση του κινήματος Bauhaus, επιμένουν στην εισαγωγή βασικών στοιχείων του μέσα σε κάθε κατοικία ή κτίριο. Πλέον, οι αναπαραγωγές των πρωτότυπων επίπλων και φωτιστικών της εποχής, αλλά και αυτών που μιμούνται με επιμέλεια εκείνα, μπορούν πλέον να γίνουν προσιτά για κάθε άνθρωπο που λατρεύει το Bauhaus.


Bauhaus και στη μόδα

Η μόδα, σαφώς επηρεασμένη από το κίνημα Bauhaus το εισάγει στα ρούχα, υιοθετώντας τις γεωμετρικές γραμμές του Kandinsky, την κυβιστική θώρηση του Mondrian (παρόλο που δεν ανήκει στη σχολή, ο Mondrian είναι πολύ κοντά στο Bauhaus) και τα έντονα χρώματα.

Από collection της δικής μας Mary Katranzou, 2019

Μπορείς να βρεις πολλές εταιρίες για να εξοπλίσεις το σπίτι σου με ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικά έπιπλα-αναπαραγωγές του Bauhaus, μερικές μάλιστα διαθέτουν on line shops.

Προσοχή στις τιμές, θέλουν έρευνα. Δυστυχώς, οι σωστές αναπαραγωγές κοστίζουν.



Περισσότερα για το bauhaus,την μετεξέλιξή του σήμερα και τους νέους designer που το εξυμνούν με τις δημιουργίες τους, σε επόμενο post. See you!



10 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2_Post
bottom of page