top of page
  • Εικόνα συγγραφέαParis

Ελληνική Μόδα-Υπερηφάνεια και Προκατάληψη

Χρησιμοποιώ εδω τον τίτλο από το διάσημο μυθιστόρημα της Jane Austen για να υπενθυμίσω σε όλες μας ότι η ελληνική μόδα πέρασε σαράντα κύματα έως ότου αναδειχθεί σε δύναμη παγκοσμίως. Χτυπήθηκε επανειλημμένα κυρίως από την ντόπια προκατάληψη, μια κάποια μοιρολατρία και την πλήρη αποχή της πολιτείας να τη στηρίξει ως εξαγώγιμο προϊόν. Η ξενομανία, επίσης, την χτύπησε αλύπητα. Ευτυχώς, ορισμένα λαμπρά ονόματα της έδωσαν ξανά ζωή, μέχρι να φτάσουμε σήμερα να μιλάμε για την αξέχαστη Sophia Kokosalaki, τη Celia Kritharioti, Mary Katranzos και πολλούς έλληνες σχεδιαστές που διαπρέπουν στο εξωτερικό.


Στα 70ς, ο κόσμος αγόραζε ελληνικά προϊόντα και έδειχνε εμπιστοσύνη σε αυτά. Μεγάλα ελληνικά καταστήματα όπως το ΜΙΝIΟΝ, ΚΑΤΡΑΝΤΖΟΣ, ΑΦΟΙ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΙ έσφυζαν από κίνηση. Οικογένειες ψώνιζαν τα ρούχα τους από εκεί και επανέρχονταν ξανά και ξανά.

ΜΙΝΙΟΝ-Πριν την καταστροφή από εμπρησμό

Δυστυχώς, κανένα από αυτά τα εμβληματικά καταστήματα που εξυπηρετούσαν την μέση ελληνική οικογένεια με πόθο και μεράκι δεν επέζησαν. Είτε από χρέη, είτε απο εμπρησμούς και ποιός ξέρει ποιές άλλες αιτίες, πέρασαν στην ιστορία και μόνον η νοσταλγία των μεγαλύτερων από εμάς επιμένει να τα φέρνει στην επικαιρότητα.


Ο πρώτος έλληνας σχεδιαστής που πουλούσε μέσω του ΜΙΝΙΟΝ τις δημιουργίες του και σχεδίασε το 1971 τις στολές της Ολυμπιακής κερδίζοντας τις εντυπώσεις παγκσμίως ήταν ο Γιάννης Τσεκλένης. Προέβαλε την ελληνική μόδα όσο κανείς άλλος και τα σχέδιά του αποτελούν μέχρι και σήμερα πηγή έμπνευσης για τους νεότερους του είδους του. Προσωπικά θυμάμαι με νοσταλγία την ελληνική ποδιά του, που τη φορέσαμε όλες όσες λατρεύαμε να είμαστε κομψές από τα παιδικά μας χρόνια. Βλέπεις, η μαθητική ποδιά δεν άφηνε και μεγάλα περιθώρια να επιλέξεις. Κι όμως, μπορέσαμε και επιβιώσαμε, έστω κι έτσι. Με πλεχτό γιακαδάκι και τη φούστα απο μέσα να κρέμεται ελαφρώς, ώστε κάθε τρείς και λίγο να τη σιάζουμε τρέχοντας στις τουαλέτες.


Η ιστορία της ελληνικής μόδας μέσα από τις φωτογραφίες



Στολές για την Ολυμπιακή Αεροπορία με υπογραφή Γάννη Τσεκλένη, 1971





Οτιδήποτε που παρέπεμπε στην ελληνική ιστορία και τέχνη, ήταν έμπνευση για τον έλληνα δημιουργό


"Τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 η Ελλάδα ήταν η πιο μοντέρνα πλεκτοβιομηχανία. Το πρόβλημα ήταν ότι, αντί να στήσουμε την παραγωγή και το ελληνικό branding, γίναμε φασονιέρηδες των Γερμανών. Το ’88 ήμασταν η 12η εξαγωγική δύναμη στον κόσμο." Αν με αυτό το άρμα φτιάχναμε τα δικά μας brands, δεν θα είχαμε πρόβλημα σήμερα». Αυτή είναι η άποψή του για την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων μόδας και ποιός θα βρεθεί να του αντιτεθεί; Εδώ μπορείς να διαβάσεις αρκετά περισσότερα για τον σχεδιαστή και την αγωνία που εκφράζει. "Γερμανοπληξία" από τότε ως σήμερα, σαν να μην πέρασε μια μέρα! http://www.tinakanoume.gr/2017/03/branding-inside-story.html


Γιάννης Γαλάτης

Ο Γιάννης Γαλάτης, επίσης διάσημος για τις δημιουργίες του και για το jet set που επισκέφτονταν κατά συρροή τη Μύκονο εξαιτίας του, αποτελεί σημείο αναφοράς για αυτό που λέμε ελληνική μόδα σήμερα. Η αυτοκράτειρα Σοράγια, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Ρίτα Χέιγουορθ, η Τζούλι Κρίστι, η Τζιν Σιμπεργκ, η Μελίνα Μερκούρη, η Σοφία Βέμπο, ο Αριστοτέλης Ωνάσης μεταξύ άλλων, εμπιστεύθηκαν τον σχεδιαστή, φιλοξενήθηκαν στην Μύκονο απο εκείνον και ανέδειξαν τις δημιουργίες του με τη λάμψη τους. Έγραψε το βιβλίο "Για μια μόδα Ελληνική" που εκδόθηκε από τον ΕΟΜΜΕΧ και έκανε το γύρο του κόσμου.

Οι collections του φέρουν ονόματα ελληνίδων θεών και το φολκλόρ διαπρέπει στη Μύκονο στα 60ς

Μιχάλης Ασλάνης

Ο αδικοχαμένος Μιχάλης Ασλάνης, που υπηρέτησε την ελληνική μόδα για 40 χρόνια, έφυγε τον Αύγουστο του 2013, αλλά άφησε τη δική του υπογραφή και οι δημιουργίες του φοριούνται άνετα σήμερα και πάντα! Θυμάμαι πάντα το χαμόγελό του...

Από το 13ο Athens X-clusive Designers’ Week


έμπνευση από την αρχαία Ελλάδα
γοητεία από τα 30ς

εμαφανείς οι αναφορές στον Pacco Rabanne

Περισσότερα για την πανέμορφη collection του για το καλοκαίρι του 2013 εδώ: https://www.zougla.gr/gynaika/fashion/article/mix-aslanis-magepse-me-tis-dimiourgies-tou


Billy Bo

Ο αξέχαστος Billy Bo (Βασίλης Κουρκουμέλης) έμεινε στην ιστορία της ελληνικής μόδας για τους λάθος λόγους. Ένα πηγαίο ταλέντο, ενώ έδωσε εν ζωή υπέροχες collections,έγινε διάσημος για το θάνατό του. Η αθάνατη ελληνική μιζέρια...






Μαζί με τον συνάδελφό του σχεδιαστή Makis Tselios, έκανε επιδείξεις μόδας που ξεχώρισαν. https://www.tlife.gr/eidhseis-nea/makis-tselios-thymatai-to-fashion-show-tou-me-ton-aksexasto-billy-bo-to-1985-fotografies/1034719/


Μιχάλης Πολατώφ

Ενδυματολόγος και σκηνογράφος, ο Πολατώφ ξεχώρισε με τις δημιουργίες του και η ελληνική ελίτ τον τίμησε. Στα τέλη της δεκαετίας του 80 ο σχεδιαστής αναγνωρίζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Δημήτρης Παρθένης

Ο μεγάλος σχεδιαστής που ξεχώρισε για το ανεπιτήδευτο στυλ των ρούχων του με κύριο υλικό το υγιεινό βαμβάκι, ίσως είναι ο πρόδρομος του οικολογικού ρούχου στην Ελλάδα. Ο Παρθένης αγαπούσε τη μονοχρωμία και τις λιτές φόρμες και τις επέβαλε. Έφυγε πρόσφατα, σε ηλικία 74 ετών, αφήνοντας ως άξια κληρονόμο του την κόρη του, Ορσαλία Παρθένη.


https://orsalia-parthenis.gr/el/ για να γνωριστείς με τον οίκο


Daphne Valente

Μια από τις πολυαγαπημένες μου ελληνίδες σχεδιάστριες, η Dapne Valente, παραμένει πιστή στο εμβληματικό στυλ των ρούχων της που ξεχωρίζουν για το πλισέ και τις γλυπτές μορφές που δίνει στο σχεδιασμό τους.

Οι δημιουργίες της εδώ: https://www.daphne-valente.com/


Λουκία: η δική μας mademoiselle.

Δημιουργεί με πάθος και ανεξάντλητη έμπνευση. Τα νυφικά της ξεχωρίζουν γιατί θυμίζουν νεραϊδόκοσμο. Τα βραδινά της έχουν ένταση και είναι δραματικά, θεατρικά. "Ξεκίνησα ανατρεπτκά, συνεχίζω ανατρεπτικά και όσο δουλεύω, θα δουλεύω ανατρεπτικά" δηλώνει. https://www.yes-i-do.gr/professionals/sxediastes-nyfikon/loukia-xekinisa-anatreptika-synexizo-anatreptika-kai-oso-douleuo Και το τηρεί, εδω και σαράντα χρόνια.









Λάκης Γαβαλάς

Ο γνωστός εκκεντρικός σχεδιαστής Λάκης Γαβαλάς έχει δώσει το παρόν στην μόδα,με τις δημιουργίες του και την προσωπικότητά του. Έγινε γνωστός για την παραμονή του στη φυλακή για χρέη, την οποία αντιμετώπισε με περίσσεια αξιοπρέπεια.Έχω φορέσει ρούχα του και ομολογώ ότι έχουν μεγάλη αίσθηση του χιούμορ, χωρις να υπολείπονται σε φαντασία και εφαρμογή. Δες εδω την έμπνευσή του από το φαινόμενο της πανδημίας! Οι συμβουλές του για το στυλ είναι πολύτιμες. Διάβασε εδώ και θα καταλάβεις γιατί. https://www.tlife.gr/moda/celebrities/lakis-gavalas-to-anatreptiko-fashion-show-oi-stilistikes-symvoules-kai-i-extravagant-prosopikotita-tou/130652/

Το αθλητικό στυλ με ανατροπές κυριαρχεί στις δημιουργίες του Λάκη Γαβαλά.

https://lakgavalas.gr/ γνώρισε τα ρούχα του εδώ


Οι νεότεροι σχεδιαστές στηρίζονται στους παλαιότερους ως άξιοι συνεχιστές τους, έχοντας σήμερα περισσότερες ευκαιρίες να γίνουν πιο γνωστοί, πιο αναγνωρίσιμοι και στο εξωτερικό. Η Ελλάδα μοιάζει να γίνεται πιο εξωστρεφής. Ωστόσο υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά για να ανακτηθεί η παλιά αίγλη του Γαλάτη και του Τσεκλένη, καθώς ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και η ζωή γίνεται όλο και πιο ακριβή. Ευτυχώς, αρκετοί ειναι οι έλληνες σχεδιαστές που έχουν προσιτές τιμές στα προϊόντα τους, ώστε να προσελκύσουν την ελληνίδα και τον έλληνα αγοραστή. Η προκατάληψη εγκαταλείπεται και η υπερηφάνεια τώρα, όσο ποτέ, είναι αναγκαία για την ελληνική μόδα.

See you στο επόμενο post!










7 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2_Post
bottom of page