top of page
  • Εικόνα συγγραφέαParis

Victorian style-Ήθος και Ύφος!

Για την ιστορία...

Μια ολόκληρη εποχή βαφτίστηκε και ονομάστηκε Victorian, χάρη στην βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας, που κάθησε στο θρόνο για 64 συναπτά έτη (1837-1901).Χαρακτηρίζεται ως η εποχή των έντονων διαφορών ανάμεσα σε κοινωνικές τάξεις, της μεγαλύτερης δυνατότητας ανθρώπων στο δικαίωμα της ψήφου, της γενικότερης ανόδου του κράτους της Αγγλίας σε πολιτικό, οικονομικό και καλλιτεχνικό επίπεδο. Αν προσέξεις, όμως, φωτογραφίες γυναικών της βικτωριανής εποχής θα δεις ότι η θηλυκότητα απουσιάζει. Σε ελάχιστες μόνον οι κυρίες ποζάρουν ως θηλυκά. Στις περισσότερες, τα χαρακτηριστικά τους φαίνονται σκληρά και μάλλον ανδροπρεπή. Γενικότερα, ενω οι άνδρες ήταν εκ φύσεως και θέσεως ελεύθεροι σεξουαλικά και απελευθερωμένοι, οι γυναίκες μοιάζουν να αντιμετωπίζουν το sex μόνον ως αναπαραγωγικό μέσον, διότι αυτό τους επιβάλλεται. Επίσης οφείλουν να είναι θρησκόληπτες και ηθικές, μη εμπλεκόμενες στα πολιτικά δρώμενα και αφιερωμένες στα του σπιτιού και της οικογένειας θέματα. Δες εδω περισσότερα.

Βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας




Διαφορετικοί τύποι γυναικών της βικτωριανής εποχής, διαφορετικών κοινωνικών τάξεων. Κοινό χαρακτηριστικό: θλιμμένα μάτια και σφιγμένα χαρακτηριστικά


Σε αντιπαράθεση: οι δανδήδες (dandys) στη βικτωριανή εποχή, ήταν σημείο αναφοράς

Oscar Wilde-«Υπάρχει ένα μόνο πράγμα χειρότερο από το να μιλάνε για σένα, κι αυτό είναι να μη μιλάνε για σένα».

Ο Oscar Wilde, διάσημος για την έντονη ερωτική του ζωή, το ποιητικό, συγγραφικό και κριτικό του ταλέντο, την εμφανή απέχθειά του να συμβιβαστει με τα κοινωνικά καλούπια,αλλά και για την καυστική ειρωνεία που δεν έχανε στιγμή για να την εκφράσει, ήταν ένας αυθεντικός δανδής της βικτωριανής εποχής.

Καλοντυμένος, με κομψούς στυλιζαρισμένους τρόπους και λάτρης των εκλεπτυσμένων σπορ, ένας δανδής πάντα τραβούσε την προσοχή δεσποινίδων και κυριών.

Vlahos Alexander- Ο δικός μας δανδής ως δούκας της Ορλεάνης, στη σειρά "Βερσαλλίες"

Από https://www.ellines.com/erga-ellinon/31132-gnostos-gia-tous-rolous-tou-stis-tileoptikes-seires-bersallies-kai-merlin/ για να μάθεις περισσότερα και να εμπνευστείς από τις εικόνες.


Δεν υπάρχει σχεδιαστής μόδας που να μην δανείστηκε στοιχεία από βικτωριανές φιγούρες. Πουκάμισα, φιόγκοι, δαντέλες, τσόκερ, αλυσίδες, κεντημένο βελούδο, καπέλα, καρφίτσες, παπούτσια και αξεσουάρ, παρελαύνουν κάθε λίγο σε παραλλαγές στις πασαρέλες.

Ενδεικτικά, σου δείχνω ποιά απο τα παραπάνω επιμένουν να είναι τα πιο αγαπητά.


Βολάν και καπέλα

Υπερμεγέθεις φούστες και φουρώ, αποθέωση του φιόγκου

Βελούδινα lace up μποτάκια και μπότες


Λευκά δαντελένια πουκάμισα με βελούδινη μαύρη κορδέλα

Κορσέδες σε κάθε πιθανή έκδοση!

Dandy look. Πρόσεξε τις μανσέτες, που πάνε ασορτί με το δαντελένιο κολάρο

Υπερβολή στα δαντελένια κολλάρα και στα διακοσμημένα βελούδινα σακάκια

Σχεδόν ολόκληρη η collection F/W του οίκου Zimmermann είναι αφιερωμένη στο βικτωριανό στύλ. https://www.zimmermann.com/eu/fall-20-runway Δανείσου ιδέες!


Σχεδιαστές που λάτρεψαν το victorian και το dandy look:

  • Alexander Mac Queen

  • Agent Provocateur

  • Moschino

  • Steve Madden

  • Miu Miu

  • Fendi

  • Yohji Yamamoto

  • Viktor and Rolph

  • Stella Mccartney

Επηρεασμοί και έλληνες σχεδιαστές


Μην ξεχνάς ποτέ τα victorian αξεσουάρ


cameos


Μπορεις να βρεις αρκετά, αλλά κράτα την μαύρη βελούδινη κορδέλα αν το θες κρεμαστό.


choker το απαραίτητο







καπέλο


δαντελένια γαντάκια και υπερμεγέθεις ζώνες


Διευθύνσεις παρακαλώ:

https://www.poppysvintageclothing.com/ και για συλλέκτες

Λοιπόν, πώς σου φάνηκε η βικτωριανή εποχή;Ενδιαφέρουσα σίγουρα. Μην ξεχνας ότι ήταν μάλλον σκοταδιστική για τις γυναίκες που δεν είχαν δικαίωμα ψήφου και δεν μπορούσαν εύκολα να βρουν δουλειά και ήταν περιορισμένες ούτως ή άλλως στο σπίτι.Παρά το ρομαντισμό που αποπνέει η εποχή στα ρούχα, μάλλον δεν θα ήθελες να ξαναγυρίσει.

See you στο επόμενο post!









48 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2_Post
bottom of page