top of page
  • Εικόνα συγγραφέαParis

She wore blue velvet- Πώς θα φορέσεις το βελούδο φέτος


Μπλέ βελούδο. Υμνήθηκε στο ομώνυμο τραγούδι του Bobby Vinton και η Isabella Roseellini το τραγούδησε με πάθος στην ταινία του 1986, σκηνοθετημένη από τον David Lynch.


Για την ιστορία, το βελούδο σαν ύφασμα κατάγεται μάλλον από την Κίνα, όπου από τον 2ο αιώνα είναι γνωστή η πλέξη του και η τεχνική της.Τον 6ο αιώνα, η τεχνική έχει ήδη γίνει γνωστή στο Βυζάντιο. Μέσω των εμπορικών συναλλαγών της Κίνας με Μέση Ανατολή, Αίγυπτο,Ευρώπη και Ανατολία, το μετάξι κατακτά όλο και περισσότερο τον κόσμο. Στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα, έχει ήδη γίνει γνωστό στην Κεντρική Ασία και μετά στη Νότια Ασία. Τέλος,το βρίσκουμε στο Μιλάνο τον 15ο αιώνα, το οποίο έχει την αποκλειστική παραγωγή του. Πολύ δημοφιλές στις βασιλικές οικογένειες και την αριστοκρατία-καθώς τότε στην παραγωγή του χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά το μετάξι- ήταν δυσπρόσιτο στον λαό.


Χρησιμοποιήθηκε τόσο σε ενδύματα όσο και στην επένδυση των επίπλων των παλατιών, αλλά και στις κουρτίνες και ντραπαρίες που τότε ήταν μικρά αντικείμενα τέχνης. Επένδυσε και επενδύει ακόμη και πολύτιμα βιβλία. Πολύ ευαίσθητο σαν ύφασμα, αφού τρίβεται εύκολα και φθείρεται, δεν μπορεί να διαρκέσει στη χρήση. Βέβαια σήμερα, βελούδο παράγεται και από βαμβάκι, μαλλί, viscose και polyester, ύλες πολύ πιο ανθεκτικές από το μετάξι.

Ήξερες ότι το βελούδο ήταν προϊόν αργαλειού;


Οι ελληνίδες καθώς και οι μικρασιάτισσες ελληνίδες του Πόντου, φορούσαν το βελούδο από μετάξι στο γιλέκο τους (κοντογούνι), στα μανίκια και στην ποδιά τους, που ήταν περίτεχνα κεντημένη. Η μόδα ανέκαθεν συνδέονταν με την ιστορία μας. Ελλάδα παντού!

Μέχρι σήμερα, το βελούδο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της χειμωνιάτικης (κυρίως) γκαρνταρόμπας των κομψών κυριών, ανεξαρτήτως εαν η μόδα και οι τάσεις το αποκλείουν ως trend, μόνον προσωρινά όμως.

Στα 70ς, το βελούδο η παραλλαγή του, το κοτλέ (corduroy) επικράτησε στο ντύσιμο γυναικών και ανδρών, όπως και η τάση να ντύνονται ομοιόμορφα άτομα διαφορετικού φύλου. Κατά συνέπεια, αν βλέπεις στις πασαρέλες κορίτσια να μοιάζουν και να ντύνονται ως αγόρια και το αντίστροφο, τάση που προωθείται πολύ από τους σημερινούς designers, να ξέρεις ότι ΔΕΝ είναι καινοτομία. Απλά επαναφορά είναι. Σου το ξαναλέω, η μόδα συχνά "αναμασά" παλιές τάσεις και απλά στις πασάρει ως καινοτομία...Για δες εδώ.


Θυμάσαι τα πόντσος; Εγώ τα θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια! Τα μισούσα...

Ένα ζευγάρι σε απόλυτη ενδυματική αρμονία...

Κλείνει η παρένθεση, γιατί θα έσκαγα αν δεν σε ενημέρωνα. Πίσω στο βελούδο και στο κοτλέ λοιπόν και να που σου έχω κάνει μια συλλογή τάσεων από τα 70ς, που μάλλον θα σε ικανοποιήσει, γιατί μπορείς να βρεις σήμερα ανάλογα ρούχα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες σου.Ωστόσο, ψάξε καλά τη ντουλάπα σου, γιατί και το 2015, είχαμε πάλι ένα μεγάλο comeback του απαλότερου υφάσματος στην ιστορία της μόδας. Έξι χρονάκια πίσω. ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΠΕΤΑΞΕΣ ΒΕΛΟΥΔΟ!!!


Πριγκηπικό βελούδο για τον Prince William

Πριγκιπικό βελούδο κοτλέ για την αγαπημένη Diana

Εδώ, η αδικοχαμένη Diana φοράει το κοτλέ golf παντελόνι της με χοντρές κάλτσες, γαλότσες και μάλλινο υπέροχο ζακάρ πουλόβερ. Η χρωματική πανδαισία και οι ολόσωστοι συνδιασμοί ξαφνιάζουν. Είναι ένα σύνολο που άνετα θα μπορούσες να φοράς σήμερα! Για τον Prince Charles δεν έχω σχόλια...


Μπορείς να έχεις το look!





Αν δεν μπορείς να βρείς κοτλέ cargo pants,τότε φόρα τις γαλότσες σου με skinny κοτλέ στο χρώμα που σου αρέσει.


Τρείς διαφορετικές εκδοχές του βελούδου από τους fashion designers για φθινόπωρο-χειμώνα 2021-2022.

Blue velvet για πάντα!

Καθημερινή μπλέ γοητεία


Υπέροχο βελούδινο φόρεμα που κολακεύει τα περισσότερα σώματα.

Η βελούδινη φούστα σου.

Προτάσεις για βελούδινα ταγέρ με παντελόνι




Κλασσικό μαύρο βελούδο για αλάνθαστες επιλογές.

Vintage βελούδινο φόρεμα

Vintage μποτάκι

Και το βελούδινο παλτό σου. Υπάρχει κάπου στη ντουλάπα σου. Ψάξε!

Βελούδο κοτλέ στα παντελόνια, κρόσια στην τσάντα σου και πλατφόρμες. 70ς κλασσικά. Δίπλα, η σημερινή εκδοχή, καθόλου άσχημη, υιοθετεί την τραγιάσκα, το κοτλέ παντελόνι και αφήνει ήσυχο το υπόλοιπο look.




Βελούδο και στα πέδιλά σου...





Το βελούδο και το κοτλέ στα αξεσουάρ σου

Άλλοι το λένε το καπέλο "του αγοριού που πουλάει εφημερίδες" στα 40s, εγώ το λέω τραγιάσκα και, μετά το μπερέ, δεν έχει λείψει από τις πασαρέλες σε όλες τις εκδοχές της.


Τα headbands έτσι κι αλλιώς είναι μεγάλη τάση. Άν είναι και σε βελούδο, ακόμη καλύτερα.









Με το γάντι.....

Διευθύνσεις παρακαλώ:







4 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2_Post
bottom of page