top of page
Εικόνα συγγραφέαParis

Τα ρούχα της μπαλαρίνας στην ντουλάπα σου!

Δεν υπάρχει τίποτε ομορφότερο από τον χορό στη ζωή μας. Και δεν υπάρχει επίσης καλύτερη αναφορά στο χορό από το κλασσικό μπαλέτο, που πρόσφερε στην ανθρωπότητα αληθινό πολιτισμό μέσω της τέχνης του, αλλά και μιας ιδιαίτερης κουλτούρας που οι ιέρειες του είδους μετέδωσαν -κυρίως- στην γυναίκα. Ακόμη και οι πιο άσχετες με το μπαλέτο, έχουμε κατά καιρούς μαγευτεί από την αιθέρια κίνηση των πέπλων μιας prima ballerina πάνω στο σανίδι της σκηνής, βλέποντας εκστασιασμένες τα δυνατά τους πόδια να ισορροπούν με χάρη πάνω στις πουέντ τους.

Για μένα, η πιο δυνατή έκφραση συναισθημάτων είναι ο χορός και τον αγάπησα όπως εκατομμύρια άλλα μικρά κορίτσια που συνοδευμένα από την μαμά τους γράφτηκαν κάποτε σε σχολές ρυθμικής και μπαλέτου. Έχοντας περάσει λοιπόν τις πόρτες ενός τέτοιου σχολείου, μπορώ να σου πω ότι πίσω από την λάμψη του μπαλέτου κρύβεται πολύς πόνος, σκληρή εξάσκηση, ειδική δίαιτα και ανταγωνισμός ως εκεί που δεν πάει το μυαλό σου. Όμως, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα και ανάψουν οι προβολείς, δεν έχεις περιθώριο να κάνεις πίσω. Κι αν γλιστρήσεις, πρέπει να ξανασηκωθείς και πάλι αγέρωχη, δίχως να δείχνεις ότι πονάς, χωρίς να συσπαστούν οι μύες της έκφρασης, αλλά με ένα αδιόρατο χαμόγελο να συνεχίζεις τη χορογραφία σου. Αυτά, σαν παρένθεση, γιατί αξίζει να βλέπουμε πάντα τι κρύβεται πίσω από τη λάμψη μιας μπαλαρίνας.

Από την μυθική ρωσίδα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα, που έδωσε το όνομά της και στο υπέροχο ομώνυμο γλυκό (θυμίζει tutu από μαρέγκα στολισμένη με σαντιγί και φράουλες), ως την συμπατριώτισσά της Μάγια Πλιτσέσκαγια που «έφυγε» το Μάιο του 2015, δεν μπορούμε -λόγω και της επικαιρότητας- να μην χαμηλώσουμε το βλέμμα ως ένδειξη τιμής στις Ρωσίδες και Ουκρανές καλλιτέχνιδες του χορού, που διαθέτοντας αφοσίωση, σκληρή πειθαρχία και αληθινή λατρεία στο επάγγελμά τους, λάμπρυναν την άχαρη ζωή μας και ανέδειξαν την ομορφιά του μπαλέτου. Ο χορός ενώνει, δεν δια-χωρίζει και ως τέχνη μας φέρνει πιο κοντά στην ειρήνη που στις μέρες μας έχει πληγωθεί ανεπανόρθωτα.


Η μόδα, ακολουθώντας πιστά το δρόμο της εκτυφλωτικής δόξας που περιέβαλε τις κατά καιρούς ηρωίδες του χορού, δανείστηκε πολλά στοιχεία της εμφάνισής τους και τα ενσωμάτωσε στην καθημερινότητα της γυναίκας. Και βέβαια δεν θα αναφερθώ και πάλι στα soft παπούτσια του χορού που τα φοράμε πλέον σε καθημερινή βάση, προσθέτοντάς τους ένα χαμηλό τακούνι, αλλά στα ρούχα και αξεσουάρ της μπαλαρίνας.


Οδηγίες...αμφίεσης

Για να υιοθετήσεις το στυλ της μπαλαρίνας στην καθημερινή σου εμφάνιση, μείνε στα βασικά και πρόσθεσε κάποια στοιχεία που καθορίζουν εσένα:

  • κορμάκια

  • γκέτες και κολάν

  • κοντά μάλλινα και ζέρσευ ζακετάκια και κρόπ τόπ

  • οτιδήποτε σε wrap και ντραπέ

  • τούλινες φούστες

  • κοντές skate φούστες

  • αιθέρια φορέματα με πέπλα

  • πλισέ φούστες

  • αξεσουάρ μαλλιών όπως κορδέλες, τιάρες και φιόγκους για τα σινιόν σου

  • μαλακές τσάντες-πουγκιά

  • φουλάρια φορεμένα στο λαιμό και στα μαλλιά

Θυμήσου πως:

  • η μπαλαρίνα δεν ντύνεται από το ρούχο, το "ντύνει" εκείνη

  • προστατεύει τα πόδια της και φροντίζει να τα αναδεικνύει με απλότητα

  • δεν μακιγιάρεται ΠΟΤΕ υπερβολικά

  • βάζει την πρακτική πάνω από την κομψότητα

  • επιλέγει υφάσματα μαλακά και φιλικά προς το σώμα (και το δέρμα)

  • συνήθως επιλέγει απλά χτενίσματα και κουρέματα

Δες πώς το μπαλέτο επηρέασε τη μόδα μέσα από μερικές φωτογραφίες που απεικονίζουν την λάμψη, την κίνηση και την απόκοσμη γοητεία μιας prima ballerina!


Η "ιέρεια" του μπαλέτου Isadora Duncan με φόρεμα του οίκου Vionnet, από το1931, φωτογραφημένη από τον George Hoyningen-Huene.
Μπούστο κεντημένου φορέματος από τον Christian Dior, 1950, για την prima ballerina Margot Fonteyn (William Palmer, Fashion Museum of Bath)

Το βραδινό φόρεμα της Gabrielle “Coco” Chanel, “Etoiles”, σε τούλι και παγιέτες του1937.

Pierre Balmain, ροζ και εκρού βραδινό φόρεμα με φτερά , του 1949.

Η Charlotte Landreau (Σολίστ, από την σχολή Martha Graham Dance Company), με φόρεμα σχεδιασμένο από την Iris Van Herpen.
Η διάσημη Misty Copeland του American Ballet Theatre, με φόρεμα από την Trash-Cuture.

Από την επίδειξη του Dior για την collection 'Ανοιξη-Καλοκαίρι 2019

Αυτό το φόρεμα Valentino δημιουργήθηκε για την παράσταση Bal de Couture του 2012

Μοιράσου μυστικά για το "ballerina trend" εδώ: https://www.whowhatwear.com/new-york-city-ballet-dancers-on-ballerina-trend/slide2 και θυμήσου ότι τα ρούχα της μπαλαρίνας προσαρμόζονται εύκολα σε κάθε εποχή του χρόνου.




67 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page