top of page
  • Εικόνα συγγραφέαParis

Άγιος Βαλεντίνος- Business As Usual

Η 14η του Φλεβάρη, η μέρα των ερωτευμένων, ο εισαγόμενος Άγιος και άλλες ιστορίες, φαίνεται πως θα συνεχίσουν να μας απασχολούν, καθώς η εμπορευματοποίηση σχέσεων, θέσεων και συναισθημάτων ολοένα και αυξάνεται. Πέρα από την παιδικότητα των αρκούδων, των σοκολατοειδών, των πανάκριβων μπουκέτων από λουλούδια, ή των πάσης φύσεως δώρων που διακινούνται την συγκεκριμένη μέρα, υπάρχουν περίεργες ιστορίες πίσω από την ταυτότητα του "Αγίου".

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ποιός ήταν τελικά ο Άγιος Βαλεντίνος και πώς κατέληξε να γιορτάζεται επισήμως ως ο προστάτης των ερωτευμένων;

Κατ' αρχήν, υπήρξαν καμιά ντουζίνα Βαλεντίνοι, ωστόσο δύο μόνον φαίνονται να ταιριάζουν με αυτόν που εορτάζουν οι Ρωμαιοκαθολικοί. Αναφορά του1400 τον περιγράφει ως "ιερέα ναού που αποκεφαλίστηκε κοντά στη Ρώμη από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο Β' επειδή βοήθησε χριστιανικά ζευγάρια να παντρευτούν" Κατά μια άλλη αναφορά πάλι,"υπήρξε ο Επίσκοπος του Τέρνι, που επίσης μαρτύρησε από τον Κλαύδιο Β' στα περίχωρα της Ρώμης". Η Καθολική Εκκλησία διέγραψε τον Βαλεντίνο από το επίσημα αναγνωρισμένο εορτολόγιο εν έτει1969, αλλά το όνομά του παραμένει στον κατάλογο των επίσημα αναγνωρισμένων αγίων. Λίγο περίπλοκη ιστορία, έτσι δεν είναι; Περίμενε, υπάρχουν πολύ πιο..ανησυχητικά πράγματα.

Ήξερες, για παράδειγμα ότι η γιορτή έχει τις ρίζες της σε ένα παγανιστικό φεστιβάλ γονιμότητας που ονομάζεται "Lupercalia", το οποίο γιορταζόταν στις 15 Φεβρουαρίου στην αρχαία Ρώμη με θυσίες κατσικών και με ξυλοκόπημα γυναικών προκειμένου αυτές να εξαγνιστούν και να γονιμοποιηθούν; Μα, έχει σχέση αυτό με την τρυφερότητα του έρωτα;

Σου έχω παρακάτω μια συλλογή από εξίσου περίεργα πράγματα που συμβαίνουν ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων. Ορισμένα θα σου προκαλέσουν σίγουρα γέλιο, άλλα πάλι, από έκπληξη έως αηδία. Ζούμε σε ένα πολύ τρελό κόσμο, τελικά.


1. Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου στη Γερμανία, νέες φυτεύουν κρεμμύδια σε μια γλάστρα, βάζοντας δίπλα σε κάθε κρεμμύδι το όνομα ενός νέου άνδρα. Αυτό το κρεμμύδι που θα φυτρώσει πρώτο, θα υποδείξει και το όνομα αυτού που θα παντρευτούν!

Ο άνδρας που θα παντρευτώ...

2. Τα κόκκινα τριαντάφυλλα που δωρίζουν οι ερωτευμένοι στις καλές τους, εκτός από σύμβολο του πόθου τους, συμβολίζουν τα αγαπημένα λουλούδια της Αφροδίτης που λατρεύονταν στην Αρχαία Ρώμη.


3. Κάθε χρόνο, ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων, η Βερόνα δέχεται 1.000 περίπου γράμματα που απευθύνονται στην Ιουλιέττα! Ο Shakespeer θα ήταν περήφανος που ένα προϊόν μυθοπλασίας του βρίσκει τόση ανταπόκριση, με τόση διάρκεια.


4. Το πρώτο γράμμα ερωτευμένου που καταγράφηκε στην ιστορία των "Βαλεντίνων", στάλθηκε το 1415, από έναν Γάλλο δούκα, τον Κάρολο της Ορλεάνης, στη σύζυγό του, όπου της γράφει μέσα από τις φυλακές του Πύργου του Λονδίνου: "Είμαι ήδη άρρωστος από αγάπη, ευγενική μου Βαλεντίνα".


5. Το πρώτο κουτί με σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς δημιουργήθηκε από την Cadbury το 1861.


6. Τα λουλούδια, ως σύμβολο έρωτα αλλά και ως κώδικας ερωτικών μηνυμάτων ανακαλύφθηκαν από τον βασιλιά Κάρολο τον 2ο της Σουηδίας και ανήμερα του Βαλεντίνου αποστέλλονταν σε αγαπημένα πρόσωπα τον 15ο και 16ο αιώνα. Μάλιστα κάθε λουλούδι συμβόλιζε και κάτι διαφορετικό. Love (Morse) Letters...


7. Στην Αγγλία, ανήμερα του Βαλεντίνου, πάνω από 10.000 άνθρωποι κάνουν προτάσεις γάμου, ενώ 855 εκατομύρια λίρες ξοδεύτηκαν το 2020 σε δώρα μεταξύ ερωτευμένων! Για την ημέρα, 224 εκατομύρια λουλούδια καλλιεργούνται για να πουληθούν, μόνον στην Αγγλία.

8. Στην Ιαπωνία πάλι, οι γυναίκες ετοιμάζουν ειδικά για την ημέρα σοκολατάκια και τα χαρίζουν στους αγαπημένους τους.


9. Φιλανδοί και Εσθονοί, την 14η Φεβρουαρίου γιορτάζουν τη φιλία και ανταλλάσουν δώρα μεταξύ φίλων.Πιο πρακτικοί άνθρωποι.


10. Οι Αυστραλοί, μισούν την ημέρα των ερωτευμένων, αντιμετωπίζοντάς την ως ημέρα υποχρεωτικότητας και όχι γιορτής, συν το γεγονός ότι όσοι δεν έχουν ταίρι υποφέρουν. Μάλλον έχουν δίκιο.

11. Στο Bronx πάλι, το πρόγραμμα Name a Roach (ονόμασε μια κατσαρίδα) του ομώνυμου ζωολογικού κήπου, προσφέρει για 15 $, ένα καταπληκτικό τρόπο για να δείξει κανείς την μη αναλώσιμη αγάπη του, δίνοντας στο έντομο το όνομα της αγαπημένης ή του αγαπημένου του.Τα χρήματα που συγκεντρώνονται πηγαίνουν στην Wildlife Conservation Society, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό προστασίας άγριας ζωής, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του ζωολογικού κήπου. Σιχαμερή αγάπη...


12. Κατά τη διάρκεια της Βικτκτωριανής εποχής, όσοι δεν ήθελαν να ανταποκριθούν στον έρωτα ανεπιθύμητων θαυμαστών έστελναν ανώνυμα «ξίδι Βαλεντίνου». Επρόκειτο για κάρτες, που ήταν ο αντίποδας των συνηθισμένων ραβασακίων που χρησιμοποιούνταν μεταξύ ερωτευμένων,που προσέβαλλαν και απέρριπταν τους επίδοξους μνηστήρες. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης για να διακωμωδίσουν τις σουφραζέτες στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Τα στιχάκια, όπως μπορείς να δεις μεταφρασμένα παρακάτω, στάζουν δηλητήριο.

"Δεν με ελκύει η λάμψη σου,

Γιατί ξέρω πόσο πικρή θα είναι η ζωή μου

Αν παντρευτώ εσένα, ένα κροταλία,

Ω όχι, δεν θα αποδεχόμουν ποτέ το δακτυλίδι,

Για να αποδείξω στη συνέχεια το δάγκωμα.."


13. Οι Αμερικανοί ξοδεύουν για την ημέρα 20 δισεκατομύρια σε δώρα ενώ 145 εκατομύρια κάρτες μοιράζονται μεταξύ αγαπημένων και φίλων.


14. Στην Αμερική και πάλι, 751εκατομύρια δολλάρια ξοδεύονται για δωράκια Βαλεντίνου προς τα τετράποδα και κατοικίδια γενικότερα (συμπεριλαμβανομένων πυθώνων, κροκοδείλων, μαϊμούδων κλπ κλπ)

Choupette, η διάσημη και πάμπλουτη γατούλα του Karl Lagerfeld

15. Για όσους είναι μόνοι τους, υπάρχει η εναλλακτική, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, να γιορτάσουν την Quirkyalone Day, και να αγαπήσουν τον εαυτό τους, ή τον πλατωνικό τους έρωτα. Κοινώς, άλλη μια ευκαιρία για business as usual και άσκοπο ξόδεμα χρημάτων. Τα οποία χρήματα, σύμφωνα με τα ποσά που αναφέρονται παραπάνω θα αρκούσαν να ταίσουν αρκετά πεινασμένα παιδιά στις γωνιές αυτού του περίεργου πλανήτη.


Μετά από όλα αυτά, μπορείς κι εσύ να αναρωτηθείς γιατί κάτι δεν πάει καλά στον κόσμο μας σήμερα. Κανείς δεν σου απαγορεύει να γιορτάσεις τον έρωτά σου, αλλά όταν σου υπαγορεύει το marketing το πώς και πότε θα το κάνεις, τότε σίγουρα κάποιοι ενοχοποιούνται. "Δουλίτσες", όπως έλεγε και ο συγχωρεμένος αείμνηστος δημοσιογράφος Γ.Τράγκας.


21 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2_Post
bottom of page