top of page
  • Εικόνα συγγραφέαParis

Επιλογές βιβλίων για τα Χριστούγεννα

Έγινε ενημέρωση: 15 Δεκ 2021

Η θαλπωρή των Χριστουγέννων σε πολλές από εμάς είναι άμεσα συνδεδεμένη με το

διάβασμα. Τα βιβλία μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας και ποτέ δεν θα πάψουμε να τα αγαπούμε, όσο κι αν η ηλεκτρονική μορφή εντύπων τείνει να επικρατήσει.

Σου έχω ετοιμάσει μια λίστα βιβλίων για παιδιά και ενήλικες, που μπορείς να αγοράσεις για τον εαυτό σου ή για τις φίλες και φίλους σου, που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα και σίγουρα θα σε ταξιδέψουν σε άλλους κόσμους και σε διαφορετικές πραγματικότητες. Να λοιπόν μερικά από τα πιο αγαπημένα βιβλία για αυτή την υπέροχη περίοδο.


The Night Before Christmas («Παραμονή Χριστουγέννων») του Nikolai Gogol (1832)


Γραμμένη το 1831, αυτή η σκοτεινή ιστορία αφηγείται τις περιπέτειες του Βακούλα του σιδηρουργού, στον αγώνα του ενάντια στον διάβολο, ο οποίος έχει κλέψει το φεγγάρι πάνω από το χωριό Dikanka και σπέρνει τον όλεθρο στους κατοίκους του κι όλα αυτά για να κερδίσει την αγάπη της πιο όμορφης κοπέλας στην πόλη. Η βάση για πολλές διασκευές ταινιών και όπερας, και ακόμα μια ιστορία που παραδοσιακά διαβάζεται φωναχτά στα παιδιά.











«Χριστουγεννιάτικα κάλαντα» Charles Dickens (1843)

Τίποτα καλύτερο για τα Χριστούγεννα από την θεώρηση του Ντίκενς για το πνεύμα αγάπης και αλληλοβοήθειας που τα σηματοδοτεί. Η ιστορία του Ebenezer Scrooge, του φιλάργυρου γέρου και των απόκοσμων επισκέψεών του μέσα στη νύχτα, ταυτίζεται με την γιορτή όσο και η γαλοπούλα, οι κουραμπιέδες και η βασιλόπιτα. Το βιβλίο ενέπνευσε αμέτρητα έργα του κινηματογράφου και θεατρικές παραστάσεις. Ό,τι καλύτερο για παρέα.







«Γράμματα από τον Αϊ Βασίλη» του J.R.R Tolkien (1976)

Κάθε Δεκέμβριο, τα παιδιά παίρνουν ένα γράμμα από τον «Πατέρα των Χριστουγέννων», τον Αη-Βασίλη, όπου μοιράζεται μαζί τους τις εμπειρίες του. Καθεμία, αποτελεί ένα ξεχωριστό μάθημα για τα παιδιά, ενώ οι ήρωές του είναι εξωπραγματικοί και παρουσιάζονται με τον συνήθη τρόπο του συγγραφέα. Στο βιβλίο του ο Tolkien συγκέντρωσε όλες αυτές τις μικρές ιστορίες που έγραψε για τα παιδιά του, με σκοπό να τις μοιραστούν με όλα τα παιδιά του κόσμου.






«Μια χριστουγεννιάτικη ανάμνηση» του Truman Capote (1956)

Μια συλλογή αυτοβιογραφικών ιστοριών του ίδιου του συγγραφέα. Απόσπασμα:

"Θα στοιχηματίσω ότι στο τέλος ένα σώμα έχει συνειδητοποιήσει ότι ο Κύριος έχει ήδη δείξει τον εαυτό Του. Ότι τα πράγματα όπως είναι, ακριβώς όπως ήταν ειδωμένα, ήταν για να βλέπουν τον Κύριο. Όσο για μένα, θα μπορούσα να φύγω από τον κόσμο με το σήμερα στα μάτια μου."









« Τα ξωτικά και ο παπουτσής» Grimm Brothers (1812)

Ένα πρωί, ένας τσαγκάρης μπαίνει στο κατάστημά του για να ανακαλύψει ότι του έχουν φτιάξει ένα όμορφο ζευγάρι παπούτσια για να τα πουλήσει. Έκπληκτος αποφασίζει να μάθει ποιον πρέπει να ευχαριστήσει για την υπηρεσία.
















« Το πιο σκοτεινό δωμάτιο» – Johan Theorin (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Είναι τσουχτερό μεσοχειμώνα στο σουηδικό νησί Oland και η Katrine και ο Joakim Westin έχουν μετακομίσει με τα παιδιά τους στο κλειστό αρχοντικό στο Eel Point. Καθώς πλησιάζει το τέλος του χρόνου και η περίφημη χειμωνιάτικη καταιγίδα πλησιάζει στο Όλαντ, ο Joakim αρχίζει να φοβάται ότι η πιο ανατριχιαστική ιστορία που έχει ακούσει για το Eel Point μπορεί πράγματι να είναι αληθινή: ότι κάθε Χριστούγεννα οι νεκροί επιστρέφουν...










« Χριστουγεννιάτικες αστυνομικές ιστορίες» (εκδόσεις Νάρκισσος)

Χριστουγεννιάτικα αστυνομικά διηγήματα κορυφαίων συγγραφέων του είδους (Αγκάθα Κρίστι, Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, Π. Ντ. Τζέιμς, Έλις Πίτερς), με πολύ μυστήριο, έγκλημα, ανατροπές και μαύρο χιούμορ.

Και μια που αναφέραμε την Αγκάθα Κρίστι, ο λόγος που στη συγκεκριμένη λίστα δεν περιλαμβάνεται το κλασικό κι υπέροχο “Τα Χριστούγεννα του Ηρακλή Πουαρό”, είναι ότι η ελληνική έκδοση παραμένει εξαντλημένη.






How the grinch stole Christmas (« Ο κατεργάρης των Χριστουγέννων» )- Dr Seuss 1966 (εκδόσεις Ψυχογιός)

Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία του Grinch, ενός απομονωμένου τύπου που μισεί τα Χριστούγεννα και θέλει να τα καταστρέψει!









«Emma» , της Jean Austin

«Τα Χριστούγεννα καθένας προσκαλεί τους φίλους του και οι άνθρωποι σκέφτονται ελάχιστα ακόμη και τον χειρότερο καιρό». Ιστορίες από την παλιά Αγγλία, ψυχογραφήματα και αναλύσεις για τις παρέες των ανθρώπων που συγκεντρώνονται σε σπίτια τις γιορτές.






The gift («Το δώρο») της Cecilia Ahern

Ο Γκέιμπ εύχεται να ήταν κάπου ζεστά. Όταν ο Λου προσκαλεί τον Γκέιμπ, έναν άστεγο που κάθεται έξω από το γραφείο του, στο κτίριο και στη ζωή του, ο κόσμος του Λου αλλάζει πέρα ​​από κάθε μέτρο.

Η συγκινητική ιστορία που μας διδάσκει την αξία του χρόνου και το νόημα της ζωής.













Λοιπόν, σε περιμένει ένας μαλακός καναπές, μια μάλλινη κουβερτούλα και ένα φλυτζάνι ζεστή σοκολάτα. Τα λαμπάκια στο έλατο αναβοσβήνουν, ίσως χιονίζει έξω. Το βιβλίο σου σε περιμένει για μια ακόμη περιπέτεια. Τι καλύτερο για μια χριστουγεννιάτικη βραδιά;



8 Προβολές0 Σχόλια
Post: Blog2_Post
bottom of page