top of page
  • Εικόνα συγγραφέαParis

Γρήγορη μόδα και καταναλωτισμός

Αυτός εδώ ο λόφος από ρούχα, αποκαλούμενος από τους ντόπιους "Dead white man's clothes",(στην ντόπια γλώσσα "obroni wawu"), κείτεται κάπου στην Γκάνα και αποτελεί μια μόνον απο τις υγειονομικές βόμβες στην υφήλιο. Ρούχα που συσσωρεύονται στην ντουλάπα καταναλωτών της γρήγορης μόδας (fast fashion), φθηνά για να απευθύνονται σε ευρύτερο κοινό και δύσκολα για... επιβίωση παραπάνω από κάποιους μήνες-έως ότου βγεί η επόμενη προσφορά-σταδιακά πνίγουν την Αφρική κατά πρώτο και την Ασία. Είναι αυτά που δίνονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ανάμεσα σε αυτά τα σκουπίδια, πολλά συνθετικά υφάσματα κάνουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά.

Η αφορμή για τη δημιουργία αυτού του post προήλθε απο άρθρο της Ναυτεμπορικής, όπου αναλύεται με σαφήνεια το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην ήπειρο και σαν αναμενόμενο, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους αρμόδιους φορείς.

Η όλη τρομακτική όψη της μόδας αυτής, με παρεκίνησε να ψάξω στο web περισσότερο. και βρήκα αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Από το άρθρο-οδοιπορικό εδώ, https://www.abc.net.au/news/2021-08-12/fast-fashion-turning-parts-ghana-into-toxic-landfill/100358702 αναφέρονται τα παρακάτω, μεταφρασμένα:

"Στις όχθες της λίμνης Korle, στην πρωτεύουσα της Γκάνας Άκκρα, ολόκληροι λόφοι απο "σκουπιδόρουχα" έχουν καλύψει τους βράχους. Φτάνουν τα 20 μέτρα(!!!!!) σε ύψος και αποτελούν μέρος αυτών των ρούχων που εξάγονται στην Γκάνα για επαναπώληση και επαναχρησιμοποίηση. Οι χώρες προέλευσης είναι η Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη (κυρίως η Αγγλία) η Αυστραλία και λιγότερο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Περίπου 15 εκατομύρια κομμάτια καταλήγουν εκεί κάθε εβδομάδα, κατακλύζοντας τις ντόπιες λαϊκές αγορές. Ένα 40% αυτών θεωρείται τόσο άχρηστο και κακής ποιότητας που καταλήγει σε αυτούς τους λόφους που βλέπεις παραπάνω". Και συνεχίζοντας, το άρθρο περιγράφει:

"Η διαδρομή των ρούχων (που είναι σε μορφή πακέτου των 55 κιλών) περνάει πρώτα από την Μπουργκίνα Φάσο και την Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά πάντα καταλήγει στην πασίγνωστη αγορά Kantamanto στην Γκάνα. Εκεί, οι έμποροι θα επιλέξουν τα καλύτερα διατηρημένα κομμάτια, που μπορούν να πουληθούν ως έχουν ή να ξαναβαφτούν και ξαναραφτούν. Κι όσα μείνουν, θα πουληθούν σε έξαλλους αγοραστές που μαλώνουν ποιός θα πρωτοπάρει το καλύτερο. Γυναίκες που δουλεύουν σε τέτοιες αγορές, διαμαρτύρονται για κακομεταχείριση και τραυματισμούς, όμως, όπως λένε ντόπιοι φορείς λιανεμπορίου χρησιμοποιημένων ρούχων, χάρη σε αυτή την κατάσταση, βρήκαν δουλειά πολλοί άνεργοι."

Τα γεγονότα και οι αναφορές σοκάρουν: "Στην Άκκρα, καταφθάνουν 60 containers την εβδομάδα, οπότε η βιομηχανία χρησιμοποιημένου ρούχου κάνει χρυσές δουλειές, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο. Συχνά, όμως, αγοραστές πληρώνουν 95.000 δολλάρια το container, μη γνωρίζοντας τι ακριβώς αγοράζουν. Αν όμως το εμπόρευμα είναι σε καλή κατάσταση, κερδίζουν ως και 14.000 δολλάρια. Όπως φαίνεται από μαρτυρίες πωλητών στην αγορά Kantmanto, οι δουλειές σήμερα, δεν είναι το ίδιο κερδοφόρες όπως 17 χρόνια πριν που άρχισε η τάση αγοράς second hand ρούχων. Τεράστια πακέτα ρούχων προερχόμενα από την Αυστραλία και από γνωστές επωνυμίες, όπως Suzanne Grae, Target, Zara, Billabong, Just Jeans και άλλων, ξεδιαλέγονταν με προσοχή, αλλά τα καλύτερης κατάστασης ήταν λιγότερα. Δυστυχώς, από το 2000 η παγκόσμια παραγωγή ρούχων έχει διπλασιαστεί και η ανθρωπότητα αγοράζει 60% περισσότερα ρούχα από αυτά που αγόραζε 15 χρόνια πριν. Μια έρευνα στην Αγγλία έδειξε οτι οι νεαρές που αποτελούν και την πλειονότητα των αγοραστών του fast fashion πετάνε ρούχα που φόρεσαν ως και 2 φορές!!!!!!

85% των ετησίως παραχθέντων υφασμάτων πάνε για το σκουπιδότοπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ικανό, λένε να γεμίσει το λιμάνι του Σίντνευ στην Αυστραλία! " Αν όλες αυτές οι αναφορές δεν μας πείθουν για τον υπέρμετρο, άσκοπο καταναλωτισμό μας, που γεμίζει σκουπίδια τον πλανήτη, τότε τι είναι;

Ανάλογες εικόνες και στην Ινδονησία.


Η H&M, η Zara και η Boohoo είναι μεταξύ εκείνων των επωνυμιών που παρουσιάζουν νέες σειρές μόδας μέσα σε λίγες μέρες. Το Boohoo, για παράδειγμα, έχει περισσότερα από 36.000 προϊόντα διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Πριν από τρία χρόνια, η εταιρεία επικρίθηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο επειδή πούλησε αντικείμενα αξίας πέντε λιρών τόσο χαμηλής ποιότητας που τα φιλανθρωπικά καταστήματα δεν ήταν πρόθυμα να τα μεταπωλήσουν.

Οι αναφορές σε ιλλιγιώδη ποσά απούλητων αποθεμάτων εταιριών ρούχων, έχει ξεσηκώσει κατά καιρούς θύελλα αντιδράσεων." Φυσικό, αφού αυτές οι εταιρίες αλλά και άλλες, παράγουν 40% πάνω από το επιθυμητό (πηγή παρακάτω στα άρθρα)

Τα περισσότερα ρούχα που δεν χρησιμοποιούνται, καίγονται, αφού συσσωρευθούν σε λόφους και ρυπάνουν τα πάντα: γη, θάλασσες, λίμνες, ωκεανούς και φυσικά υδροφόρους ορίζοντες. Βάλε με το νου σου πόση ρύπανση προκύπτει, αν προσθέσεις και τα συνθετικά υφάσματα. Για ποιο φαινόμενο θερμοκηπίου συζητάμε και ποιές εκπομπές CO2 ;;;;; Η οικολογία εδω πήγε περίπατο.


Σύμφωνα με τον οδηγό οικολογικής διαβίωσης, https://thesustainablelivingguide.com/fast-fashion-brands/ τα παρακάτω είναι πραγματικότητα και διαβάζοντας όλο το άρθρο, θα σου κοπεί-όπως κι εμένα- η αναπνοή, βλέποντας να παρελαύνουν πολύ τρανταχτά ονόματα στην λίστα των εταιριών που μολύνουν τσέπες και περιβάλλον:

  • 80 εκατομύρια ρούχων καταναλώνονται κάθε χρόνο (400 φορές πάνω από ό,τι πριν 20 χρόνια)

  • κάθε χρόνο ένας μέσος Αμερικανός παράγει 82 περίπου κιλά άχρηστων υφασμάτων

  • 500 εκατομύρια δολλάρια χάνονται για ρούχα που δεν ανακυκλώνονται, ούτε επαναχρησιμοποιούνται

  • οι κύκλοι παραγωγής στην βιομηχανία fast fashion καταλήγουν στην μόλυνση νερού και γης

  • 3 στα 5 κομμάτια της fast fashion καταλήγουν στους σκουπιδότοπους

Πώς θα μειωθεί το πρόβλημα; (να λυθεί, θα πάρει χρόνια..)

Αναμφισβήτητα, η ρύπανση από ρούχα στην Αφρική δεν θα σταματήσει με ένα χύπημα των δακτύλων. Υπάρχουν τεράστια συμφέροντα πίσω από κάθε κρίση. Και εδώ μιλάμε για κρισάρα. Πρέπει εμείς, πρώτα, εσύ κι εγώ, μια κουκίδα στον παγκόσμιο άτλα, να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Να αρχίσουμε να δίνουμε αξία στα ρούχα μας, όπως και στο πορτοφόλι μας. Να μερικές καλές πρακτικές:

  • αγόραζε λιγότερα ( η Vivienne Westwood, ως ακτιβίστρια, φωνάζει χρόνια για αυτό)

  • μην πλένεις τόσο συχνά τα ρούχα σου (τουλάχιστον όσο μπορείς) για να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

  • αγόρασε 1 ακριβό κομμάτι τη σεζόν και ελαχιστοποίησε τα φτηνά της fast fashion (η φτήνια τρώει τον παρά, έλεγε η λαϊκή θυμοσοφία)

  • εάν βαρεθείς τα ρούχα σου, μην τα κατεβάζεις στα σκουπίδια, πούλησέ τα

  • εαν χρειάζεσαι ακριβό κομμάτι για μια και μόνο έξοδο, νοίκιασέ το

  • μάθε πώς μπορείς να ράψεις ένα κουμπί ή ένα στρίφωμα, μην πετάς ρούχα από τεμπελιά

  • γνώρισε τα μαγαζιά επιδιορθώσεων

  • μερικά ρούχα ή αξεσουάρ που αγαπάς ξαναβάφονται μια χαρά

  • μάθε πώς να κάνεις upcycling στα ρούχα σου, μόνη σου (έχει τόσα diy sites & videos)

  • μην μιμείσαι τις celebrities που φορούν fast fashion ρούχα, μάλλον πληρώνονται αυτές, εσύ όχι!

  • εφάρμοσε στην πράξη την ηθική σου, μη επιτρέποντας σε κάποιους να εκμεταλλεύονται τη φτώχεια και την ανεργία "συμπολιτών" σου στον πλανήτη

Μερικά άρθρα για να καταλάβεις τι γίνεται στον κόσμο με την γρήγορη μόδα

Ελπίζω να σε σοκάρισαν λίγο όσα διάβασες σήμερα. Πρέπει να αλλάξεις νοοτροπία, ειδικά αν είσαι νέα, γιατί έτσι, θα απολαύσεις εσύ και τα παιδιά σου έναν καλύτερο κόσμο (χώρια που θα κάνεις οικονομία). Όσο για εμάς τις μεγαλύτερες, έτσι κι αλλιώς δεν μας ικανοποιεί η fast fashion. Ραντεβού στο επόμενο post!






40 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2_Post
bottom of page