top of page
  • Εικόνα συγγραφέαParis

Vintage- Όσα θες να γνωρίζεις για την τάση

Με τον όρο vintage, όταν αναφερόμαστε στη μόδα αλλά και στο design γενικότερα, εννοούμε ρούχα τα οποία σχεδιάστηκαν και παράχθηκαν πριν 20 έως 100 χρόνια πριν την εποχή μας. Δεν πρέπει να συγχέουμε τον όρο antique (αντίκα) με το vintage, διότι αντίκα θεωρείται οτιδήποτε σχεδιάστηκε και παράχθηκε τον προηγούμενο αιώνα, δηλαδή περισσότερο από100 χρόνια πριν.

Eδώ, αντιπροσωπευτικό μοντέλο από την collection «Space Era» των 60ς, του επαναστατικού για την εποχή του Andre Courreges.

Διάλεξα μερικούς μόνον από τους σημαντικότερους fashion designers που έβαλαν τα θεμέλια για ό,τι εμείς σήμερα αποκαλούμε μόδα :

· Coco Chanel

· Christian Dior

· Yves Saint Laurent

· Paco Rabbane

· Andres Courreges

· Salvatore Ferragamo

· Pierre Balmain

· Emilio Pucci

· Cristobal Balenciaga

· Oscar de la Renta

· Barbara Hulanicki

· Pierre Cardin

· Huber de Givenchy

· Valentino Garavani

· Halston

Δεν υπάρχει πιο εμβληματικό φόρεμα από αυτό του Paco Rabbane. Μετά την διαστημική εποχή του Andres Courreges, χαρακτηρίζει τη χρυσή δεκαετία του 60, όπου όλοι και όλα είναι επηρεασμένα από το διάστημα. Στις 20 Ιουλίου του 1969, η ανθρωπότητα παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα την προσελήνωση του Apollo 11. Αυτό το γεγονός, επηρέασε φανερά ΚΑΙ τους fashion designers σε όλον τον κόσμο. Στις αναζητήσεις μου, βρήκα εκατοντάδες απομιμήσεις του φορέματος, ως και πώς θα το φτιάξεις μόνη σου! Σίγουρα, πρόκειται για vintage φόρεμα πρώτης επιλογής για συλλέκτες και λάτρεις της τάσης.

Φόρεμα του διάσημου designer Halston, που συνέδεσε το όνομά του με τις πιο επώνυμες εμφανίσεις των celebrities της δεκαετίας του 70 και το θρυλικό night club Studio 54 στη Νέα Υόρκη. Liza Minelli, Bianca Jagger, Liz Taylor, Andy Warhol, Bette Midler, Eartha Kitt, Mikhail Baryshnikov, Elton John, Rod Stewart, Diana Ross και πολλοί άλλοι επώνυμοι υπήρξαν τακτικοί θαμώνες στους αστραφτερούς χώρους του club. Σίγουρα δεν γνωρίζεις ότι ο Halston δημιούργησε το πασίγνωστο καπελάκι της Jackie Kennedy, γνωστό και ως pillbox, για την τελετή ανάθεσης της Προεδρίας στον σύζυγό της John Kennedy, το 1961. Ο Halston διακρίθηκε για την επαναστατική ready to wear collection του, που διακρινόταν για τις λιτές γραμμές και τα υφάσματα που χρησιμοποίησε, δηλαδή σιφόν και μετάξι. Δεν του άρεσε να χρησιμοποιεί πολύπλοκα υλικά όπως φιόγκους, κουμπιά, φερμουάρ και οτιδήποτε περιόριζε την άνεση όποιας φορούσε τις δημιουργίες του. Τα φορέματά του μοιάζουν να «αιωρούνται» με τα κύματα μεταξιού να ακολουθούν την κίνηση της γυναίκας. Eπίσης, λάτρεψε το πουκάμισο – φόρεμα με το δικό του ultrasuede.

Yπέροχη δημιουργία του Balmain, από το 1956. Ο designer διακρίθηκε για την εισαγωγή δύο θεμελιωδών τάσεων στη μόδα: γραμμές που επηρεάζονται από την αρχιτεκτονική και την ντραπαρία ΚΑΙ σχέδια που μιμούνται στολές στρατιωτικών. Και οι δύο τάσεις, προέρχονται από την ίδια του τη ζωή. Είχε οικογενειακή επιχείρηση με ντραπαρίες (υφάσματα-είδη κουρτινών), προσπάθησε να σπουδάσει αρχιτεκτονική, μα κατέληξε να σχεδιάζει ρούχα και αφού υπηρέτησε στην γαλλική αεροπορία κατά το Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, επέστρεψε έχοντας στο μυαλό του εικόνες από στρατιωτικές στολές, δηλαδή το απόλυτο militaire στυλ. Εξαιρετικά μανιώδης με τις λεπτομέρειες, ο Balmain έντυσε μερικές από τις πιο διάσημες γυναίκες, οι οποίες έγιναν και οι «μούσες» του. Marlene Dietrich, Ava Gardner, Brigitte Bardot και πιο πρόσφατα η Brigitte Macron, είναι μερικές από τις διάσημες κυρίες που λάτρεψαν τα ρούχα του και ανάδειξαν την κομψότητα και τη γοητεία τους μέσα από τον οίκο Balmain.


Ζωή σαν παραμύθι…

Ο Salvatore Ferragamo γεννήθηκε το 1898 και ήταν το 11ο από τα 14 παιδιά μιας φτωχής οικογένειας από ένα χωριό κοντά στο Αβελίνο της Ιταλίας. Από τα μικρά του χρόνια, έφτιαχνε παπούτσια για εκείνον και τις αδερφές του. Σπούδασε υποδηματοποιός στην Νάπολη και σύντομα, έχοντας αφήσει πίσω του ένα μικρό μαγαζί που άνοιξε στις εγκαταστάσεις του σπιτιού του(!!!), μετακόμισε στη Βοστώνη για να δουλέψει κοντά στον αδελφό του σε ένα εργοστάσιο κατασκευής μπότας για cowboys. Kατέληξε στην Καλιφόρνια όπου άνοιξε κατάστημα επιδιορθώσεων παπουτσιών και παραγωγής κατά παραγγελία. Τα σχέδιά του όμως, δεν εφάρμοζαν τόσο άνετα στα πόδια, οπότε σπούδασε ανατομία στο παν/μιο της Νότιας Καλιφόρνια. Ήταν πια έτοιμος να απογειωθεί. Το 1927, μετά από 13 χρόνια παραμονής του στην Αμερική, επιστρέφει στην Ιταλία όπου και ξεκινά την παραγωγή χειροποίητων παπουτσιών με μια βιοτεχνία στη Via Mannelli, στη Φλωρεντία. Η Evita Peron και η Marylin Monroe τον εμπιστεύονται και φορούν αποκλειστικά δημιουργίες του. Εισήγαγε την πλατφόρμα στα παπούτσια για πρώτη φορά, σχεδιάζοντας ένα ζευγάρι σανδάλια για την Judie Garland και ονόμασε την collection του «Rainbow». Τα σανδάλια κατασκευάστηκαν από φέτες φελλού επενδυμένες με suede και φινίρισμα από λωρίδες χρυσού (στην φωτό βλέπεις το εικονικό σανδάλι). Μετά το θάνατό του, η επιχείρηση συνεχίστηκε από την οικογένειά του και επεκτάθηκε ως σήμερα στην παραγωγή παπουτσιών πολυτελείας, τσαντών, φουλαριών, ρολογιών, αρωμάτων και ρούχων ready to wear. Στη Φλωρεντία υπάρχει μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και τις δημιουργίες του.

O Christian Dior, όπως και ο Salvatore Ferragamo, λάτρεψαν την αρχιτεκτονική, αλλά ποτέ δεν τη σπούδασαν. Στην περίπτωση του Dior όμως, η καταγωγή είναι διαφορετική και η πλούσια οικογένειά του φρόντισε να τον κάνει διπλωμάτη. Η αγάπη όμως για τις τέχνες τον κέρδισε και ενώ σπούδασε τη διπλωματία, ακολούθησε άλλο δρόμο, καταλήγοντας να σχεδιάζει για μεγάλους οίκους υψηλής ραπτικής. Σε αυτό το φόρεμα διακρίνεις τις πτυχώσεις και με πόση ακρίβεια ο Dior μετατρέπει ένα φόρεμα σε έργο τέχνης. Μεταπολεμικά, στις 12 Φεβρουαρίου 1947 ο Dior λανσάρει το «New Look» και τις φαρδιές φούστες με στενή μέση, απελευθερώνοντας τις γυναίκες από την αυστηρή αισθητική του πολέμου. Κάθε φόρεμά του, αποτελεί ωδή προς την γυναικεία κομψότητα. Οι γραμμές- ΝΟΜΟΙ της υψηλής ραπτικής Tulip, A, H και Υ ανήκουν αποκλειστικά στον Dior.


Υπάρχουν πολλά brands που ασχολούνται με την αγορά και πώληση vintage ειδών . Στην μόδα, ειδικότερα, vintage ρούχα μπορείς να βρεις εύκολα, ανάλογα με τα εξής κριτήρια: εποχή-δεκαετία, designer και τελευταίο και σημαντικότερο ΤΙΜΗ.

Μην μπερδεύεις τα ανακατασκευασμένα ρούχα, που μιμούνται τα vintage με τα αυθεντικά. Με μια μικρή έρευνα, θα δεις ότι πρέπει να δαπανήσεις αρκετά χρήματα για να αποκτήσεις ένα αυθεντικό φόρεμα, ή τσάντα ή παπούτσια ή αξεσουάρ του Halston, ή του Dior, ή και του Gucci των 80ς για παράδειγμα. Ο όρος preloved, δημοφιλής στα βρεττανικά sites, σημαίνει second hand ρούχα. Μην το ξεχνάς ποτέ, ότι vintage= second hand, πράγμα που δεν το πολυαναφέρουν, συνήθως, όταν πρόκειται για δημιουργίες μεγάλων οίκων μόδας. Ωστόσο, βρήκα και κομμάτια αμεταχείριστα, που μάλλον ανήκαν σε στόκ κάποιου μαγαζιού πολυτελών ειδών...Στο θέμα μας τώρα, πολύ δημοφιλή είναι τα και τα μεταξωτά φουλάρια του Hermes, τα οποία όμως για κάποια πορτοφόλια είναι απλησίαστα. Φαντάσου ότι μιλάμε για φουλάρια, όχι την τσάντα Birkin!!!!! Δες, για παράδειγμα, πόσο πουλιέται η Βirkin του Hermes-χρησιμοποιημένη πάντα- στo διάσημο site VESTIAIRE COLLECTIVE!

Διευθύνσεις, παρακαλώ:


Σε οτιδήποτε vintage αγοράσεις μέσω e-shop, φρόντισε να γνωρίζεις καλά το μέγεθός σου και τι ακριβώς ψάχνεις, όταν πρόκειται για ρούχα. Πολύ συχνά μας ενθουσιάζει η εικόνα και κυρίως, η επωνυμία, αλλά ξεχνάμε ότι ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Υπάρχουν δύο λύσεις: ή δεν εμπιστευόμαστε τις on-line αγορές, ή επιστρατεύουμε μια μοδίστρα για να διορθώσει τις ατέλειες με όσα εξτρά έξοδα αυτό συνεπάγεται. Δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση, δυστυχώς.

Ελπίζω να σε βοήθησα.


16 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page