Λένε ότι τα μαθηματικά μυαλά έχουν έφεση προς τις καλές τέχνες. Ο Andres Courreges είναι
το ιδανικό παράδειγμα. Όντας πολιτικός μηχανικός, κατάφερε να βρει τη μυστική σύνδεση της τεχνολογίας με τη μόδα.Η συλλογή του Space Era για την Άνοιξη του 1964, επαναστατική για την εποχή του, επηρέασε δραστικά τους Pierre Cardin και Pacco Rabanne, που με τη σειρά τους παρουσίασαν συλλογές ρούχων που έμειναν στην ιστορία της μόδας. Οι γραμμές των ρούχων του είναι γεμάτες από αρχιτεκτονικά στοιχεία με έμφαση στους κύκλους, τα τετράγωνα και ό,τι παραπέμπει σε αυστηρά σχήματα. Τα φορέματά του είναι κοντά, σε γραμμή Α και την ίδια μορφή, ακολουθούν τα παντελόνια του και τα παλτό και ημίπαλτα. Χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το μέταλλο, το πλαστικό και το PVC. Τα καπέλα του έμοιαζαν με διαστημικά κράνη, τα γυαλιά του εξωπραγματικά και τα παπούτσια του ακολουθούσαν κανόνες σχεδιασμού για συνθήκες απώλειας βαρύτητας. Πολύ χαρακτηριστικά μοτίβα του, είναι οι ρίγες σε φορέματα και παντελόνια, τα κοψίματα, το athleisure ντύσιμο που φαίνεται να καθιέρωσε, οι go-go boots, τα πολύ κοντά σακάκια, κάτασπρα σύνολα που τονίζονται με μαύρα στοιχεία, τα see through φορέματα και ο ασυνήθιστος για την εποχή συνδυασμός φορέματος με παντελόνι.

Μαζί με τη σύζυγό του, Coqueline εξίσου ερωτευμένη με τον φουτουρισμό και μοντερνισμό, σχεδίασαν τον κόσμο του μέλλοντος και μπήκαν μέχρι και στον χώρο του αυτοκινήτου. Η Coqueline Courrege σχεδίασε το 1968 το πρώτο bubble car ως δώρο στο σύζυγό της, εμπνεόμενη από μια έλλειψη καυσίμων πετρελαίου στο Παρίσι. Σήμερα το εξελίσσει σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο με αυτονομία 200 χιλιομέτρων, και μπαταρίες που επαναφορτίζονται σε 5 μόλις λεπτά. Παρόλο που η αυτοκρατορία των Courreges έπεσε στα 80ς, ενω στη συνέχεια πέρασε από αγοραστή σε αγοραστή, λέει πως δεν μετανιώνει για τίποτε και πως "το μέλλον είναι η ενέργεια". Εδω, η συνέντευξή της: https://danielfeau.com/en/news/article/3117 Το μότο του ζευγαριού ήταν "Dare!" και η ίδια παραμένει πιστή σε αυτό και στον τρόπο ζωής που μαζί με το σύζυγό της καθιέρωσαν.

Ωστόσο, η πτώση δεν σήμανε ποτέ και την εξαφάνιση των μοντέλων του Courreges από την μόδα και τις πασαρέλες. To 2016, όταν ο Courreges πλέον είχε πεθάνει, ο οίκος πέρασε στα χέρια των Jacques Bungert και Frédéric Torloting, οι οποίοι έκαναν ένα δυναμικό come back με τη βοήθεια των Sébastien Meyer και Arnaud Vaillant. Αν θες να μάθεις περισσότερα, δες εδω: https://magazineantidote.com/defiles/vaccarello-visits-the-80s/





Η Artémis, η οικογενειακή εταιρεία χαρτοφυλακίου του Γάλλου δισεκατομμυριούχου François Pinault, κατέχει πλέον το 100% των μετοχών της Courrèges προχωράει με την κληρονομιά του οίκου στο μέλλον και από το 2018 επανακυκλοφορεί με φρέσκιες ιδέες τα μοντέλα που επηρέασαν για πάντα την μόδα και τους fashion designers. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Nicola di Felice, φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο στην αναβίωση του οίκου.Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του δουλεύοντας δίπλα στον Nicolas Ghesquière και έφερε ένα μοντέρνο πλεονέκτημα στο εμβληματικό μίνιμαλ όραμα του Courrèges δημιουργώντας ένα συνδυασμό της κληρονομιάς του οίκου και των ρούχων εργασίας, με αρχέτυπα clubwear όπως trucker jackets, bomber jackets, πεντάτσεπα παντελόνια και T- shirts.











Κάπου εδω, πρέπει να σταματήσει η περιήγηση, όσο συναρπαστική και να είναι.
Ευτυχώς, η καινοτομική ευφυία του Andre Courreges δεν θα παέι χαμένη. Θα εξακολουθήσουμε να ταξιδεύουμε πρώτη θέση στα δικά του... διαστημόπλοια, έστω και με τη φαντασία μας και τα παιδιά μας, τα παιδιά των παιδιών μας και ποιος ξέρει πόσες γενιές ακόμη θα ανατρέχουν στα μακρινά 60ς για να βρούν ιδέες για το μέλλον της μόδας και όχι μόνον.
See you στο επόμενο post!
Comentários