Είναι γεγονός ότι πλέον οι "πράσινες" καινοτομικές ιδέες και οι ευρεσιτεχνίες για ένα καλύτερο περιβάλλον όλο και αυξάνονται παγκόσμια και άνθρωποι δουλεύουν νύχτα μέρα πάνω σε projects που μόνον "απλά" δεν τα λες. Δυστυχώς,η χρηματοοικονομική μελέτη είναι αυτή που θα δώσει τις εφαρμογές, ενώ η σύλληψη της ιδέας, είναι μάλλον προσιτή, εμπνεόμενη από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Θα δούμε μαζί μερικά από αυτά και θα βγάλεις πολλά συμπεράσματα για το πώς πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι, όπως και τρόπους να βοηθήσεις στην προσπάθεια για την αειφορία και την οικολογική συνείδηση.
1. Το Zephyr Solar ή Ζέφυρος στα ελληνικά, είναι ένα φωτοβολταϊκό μπαλόνι-ενεργειακή πλατφόρμα, που δημιουργήθηκε από τους Karen Assaraf, Julie Dautel και Cédric Tomissi, και την start-up EONEF με έδρα τη Γαλλία. Πρόκειται για ένα ηλιακό μπαλόνι που λειτουργεί θαυμάσια σαν παρατηρητήριο επιστημονικών αποστολών για μετρήσεις ποιότητας αέρα, παρακολούθηση της άγριας ζωής, προώθηση συντονισμού σε περίπτωση καταστροφών, παρακολούθηση εναέριων υπηρεσιών ασφαλείας, τηλεπικοινωνιών και άλλων δράσεων σχετικά με την βιωσιμότητα. Σχετικό video εδώ:
2. Καλλιεργώντας δένδρα στην έρημο με το Groasis Waterboxx
Δημιουργήθηκε από τον Ολλανδό εξαγωγέα λουλουδιών, Pieter Hoff. Το Groasis είναι μια συσκευή φύτευσης που καθιστά δυνατή την καλλιέργεια των καλλιεργειών στην έρημο και εξείσου αποδοτική από πλευράς πόρων. Αποτελείται από έναν «έξυπνο κουβά» κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο χαρτί, στον οποίο φυτρώνουν σπόροι, αναπτύσσονται δενδρύλλια ενώ ταυτόχρονα ποτίζονται φυτά. Απαιτεί 90% λιγότερο νερό από τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μερικά από τα πιο ακραία κλίματα στη Γη.
3. Super Market βοτάνων- από την παραγωγή στην κατανάλωση
Η ολλανδική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Albert Heijn παρουσίασε τους κήπους με βότανα στα καταστήματα το 2017, για να καταπολεμήσει τη σπατάλη και να προσφέρει στους πελάτες τα πιο φρέσκα προϊόντα. Τα βότανα καλλιεργούνται μέχρι την ωρίμανση και κατόπιν μεταφέρονται στα καταστήματα. Οι πελάτες μπορούν στη συνέχεια να κόψουν όσα φρέσκα κλωνάρια χρειάζονται, χωρίς να αγοράσουν προσυσκευασμένα. Είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί η χρήση πλαστικών συσκευασιών.Μια καταπληκτική ιδέα, που ήδη εφαρμόζεται επίσης, είναι η καλλιέργεια βοτάνων στο σπίτι.
4. AirCarbon: Το οικολογικό πλαστικό του μέλλοντος
Αναπτύχθηκε από τη Newlight Technologies και έχει ήδη κερδίσει πολλά βραβεία για την καινοτόμο βιωσιμότητά του. Είναι κατασκευασμένο από εκπομπές άνθρακα που διαφορετικά θα απελευθερώνονταν στον αέρα και μπορεί να έχει πολλές χρήσεις. Είναι ένα επαληθευμένο υλικό αρνητικό σε άνθρακα, που σημαίνει ότι κάθε βήμα της παραγωγής και χρήσης του είναι πλήρως οικολογικό και βιώσιμο. Επειδή δεν είναι κατασκευασμένο από πετρέλαιο όπως άλλα πλαστικά, είναι επίσης μια οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση σε άλλα συνθετικά υλικά.
5. Demetra: Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι ευκολότερη από ό,τι νόμιζες
Δημιουργήθηκε από μια ιταλική start-up, την Green Code, και η Demetra είναι μια απολύτως φυσική θεραπεία για τη συντήρηση των τροφίμων. Είναι κατασκευασμένη από 100% φυτικά εκχυλίσματα και μπορεί να βελτιώσει τη διάρκεια ζωής των φυσικών προϊόντων.
Χάρη στη Demetra, τα προϊόντα δεν θα χρειάζεται πλέον να διατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη μεταφορά, εξοικονομώντας πολύ ενέργεια. Το προϊόν βοηθά επίσης τα προϊόντα να παραμείνουν φρέσκα και ώριμα περισσότερο, μειώνοντας αποτελεσματικά τη σπατάλη τροφίμων στα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία.
6. The Veganbottle: ένα φυσικότατο εναλλακτικό μπουκάλι αντί του πλαστικού που ήξερες
Δημιουργημένο από την Lyspackaging, το Veganbottle είναι κατασκευασμένο από ένα εντελώς φυσικό βιοπλαστικό που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα πλαστικά μπουκάλια για πάντα. Τα πάντα στο Vegan Bottle, από το καπάκι μέχρι το περιτύλιγμα, είναι κατασκευασμένα από 100% βιοδιασπώμενα υλικά. Το μπουκάλι είναι κατασκευασμένο από εκχυλίσματα ζαχαροκάλαμου. Το ζαχαροκάλαμο απαιτεί πολύ λιγότερο νερό από άλλες καλλιέργειες και η ίδια η κατασκευή του μπουκαλιού χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια από τη συμβατική κατασκευή.
7. CloudFisher: Μετατρέποντας την ομίχλη σε πόσιμο νερό!
Δημιουργημένο από την Aqualonis, το CloudFisher (ή ο ψαράς των σύνεφων) θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους που ζουν σε παράκτιες ή ορεινές περιοχές να μετατρέψουν την ομίχλη σε ασφαλές πόσιμο νερό. Αυτό το νερό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την άρδευση καλλιεργειών ή για δασικές προσπάθειες.Είναι κατασκευασμένο από ένα τρισδιάστατο πλέγμα που αντέχει σε υψηλές ταχύτητες ανέμου, ενώ συγκρατεί το νερό. Διατίθεται σε διάφορα μεγέθη για να καλύψει τις ατομικές ανάγκες ή τις ανάγκες ενός ολόκληρου χωριού. Λαμπρό παράδειγμα πράσινης καινοτομίας, χρησιμοποιείται ήδη για να βοηθήσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είναι κατασκευασμένο από τρισδιάστατο πλέγμα που αντέχει σε υψηλές ταχύτητες ανέμου, ενώ συγκρατεί νερό. Διατίθεται σε διάφορα μεγέθη για να καλύψει τις ατομικές ανάγκες ή τις ανάγκες ενός ολόκληρου χωριού. Το παράδειγμα πράσινης καινοτομίας χρησιμοποιείται ήδη για να βοηθήσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
8. Fairphone: Παγκόσμια πρώτη για το οικολογικό smartphone
Πρόκειται για ένα αρθρωτό smartphone σχεδιασμένο με γνώμονα τις δίκαιες πρακτικές εργασίας και την ανακύκλωση. Για να καταπολεμήσει τα αυξανόμενα απόβλητα που προκαλούνται από τα απορριπτόμενα ηλεκτρονικά προϊόντα, η Fairphone δημιούργησε ένα smartphone μακράς διαρκείας που μπορεί εύκολα να επισκευαστεί. Αντί να αντικαταστήσεις ολόκληρο το τηλέφωνο εάν σπάσει μέρος του, το Fairphone σου επιτρέπει να αντικαταστήσεις απλώς τη σπασμένη μονάδα. Τα πάντα, από την μπαταρία μέχρι την υποδοχή ήχου μπορούν να αντικατασταθούν, πράγμα που σημαίνει ότι λιγότερα τηλέφωνα θα καταλήγουν σε χωματερές.Εξαιρετικό!
9. Outerwall EcoATM: Πάρε μετρητά για τις παλιές ηλεκτρονικές σου συσκευές!!!
Πόσες φορές δεν αναρωτήθηκες πώς και που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις τις παλιές ηλεκτρονικές συσκευές σου για ανακύκλωση;Τα απορριπτόμενα ηλεκτρονικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων και οι προσπάθειες ανακύκλωσης εντείνονται (στο εξωτερικό περισσότερο) για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μην πετούν τα παλιά τους gadget. Μια πρωτοβουλία είναι το EcoATM - ένα μηχάνημα που σου δίνει χρήματα σε αντάλλαγμα για τις πεταμένες συσκευές σου. Το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να φέρει τη συσκευή του σε ένα περίπτερο EcoATM όπου αξιολογείται και αποτιμάται, και μπορεί να φύγει με χρήματα που μεταφέρονται απευθείας στον τραπεζικό του λογαριασμό, στο PayPal ή σε κουπόνια. Ένα μεγάλο κίνητρο για να συνηθίσουμε στην οικολογική συμπεριφορά! Στην Ελλάδα, υπάρχει η green panda για πώληση κινητών και είσπραξη χρημάτων. Σύντομα τα Eco ATM έρχονται και στην Κύπρο https://greenpanda.io/
10. The Seabin: Καθαρίζοντας τους ωκεανούς με ασφάλεια, χρησιμοποιώντας ειδικούς κάδους απορριμάτων
Η Seabin δημιουργήθηκε από τους Andrew Turton και Pete Ceglinski, δύο σέρφερ που ήθελαν να καθαρίσουν τους ωκεανούς του κόσμου. Το Seabin μπορεί να φιλτράρει το πλαστικό, τα απορρυπαντικά και το λάδι, επιτρέποντας στο καθαρό νερό να ρέει πίσω. Μέσα στον κάδο υπάρχει μια τσάντα αλίευσης, η οποία παγιδεύει τυχόν επιπλέοντες ρύπους. Μια υποβρύχια αντλία νερού ρουφάει νερό μέσα από τον κάδο, περνώντας το ξανά έξω μόλις καθαριστεί. Χρειάζεται να αδειάζεται μόνο μία φορά το μήνα και θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη ρύπανση των υδάτων σε λιμάνια ανα τον κόσμο. Μηχανική αειφορίας για καθαρότερες θάλασσες και ωκεανούς!
Όλα τα παραπάνω projects και άλλα, τα βρήκα εδώ, οπότε μπορείς να ενημερωθείς εκτενέστερα: https://interestingengineering.com/21-sustainability-innovations-that-might-just-change-the-world
Εδώ θα βρεις ιδέες για να καλλιεργήσεις λαχανικά και βότανα στην κουζίνα σου:
Εδώ μερικά eco gadgets για τα Χριστούγεννα:
https://www.euronews.com/green/2020/12/15/7-eco-friendly-gadgets-people-actually-want-this-christmas
Δες κι εδώ: https://www.aerogarden.com/
Είμαι πολύ χαρούμενη βρίσκοντας άρθρα σαν το παραπάνω,που ανοίγει νέους ορίζοντες στην ζωή μέσα από την οικολογία. Οι start-up εταιρίες, ενεργοποιούνται πολύ πλέον στην βιωσιμότητα και άνθρωποι εργάζονται και συν-εργάζονται προς ένα κοινό σκοπό. Αν πραγματικά θέλει κανείς να δημιουργήσει κάτι καινοτομικό, μπορεί. Μια ιδέα που δεν της έδωσες πολύ σημασία, ένα σχέδιο που αποτύπωσες στο χαρτί έτσι, για πλάκα, πιστεύοντας ότι είναι δύσκολη στην υλοποίηση, όλα μπορεί να φανούν χρήσιμα. Μήπως να το ψάξεις περισσότερο; Η επιχειρηματικότητα, πλέον, ανήκει στην πράσινη τεχνολογία.
Comments