Ετοιμάσου για ένα ακόμη ταξίδι στον χρόνο, αυτή τη φορά, θα ταξιδέψουμε πίσω στη δεκαετία 1930-1940. Δεν χρειάζεσαι αποσκευές, ευτυχώς. Μόνο τη φαντασία σου.
Ολόκληρη η χρονιά του 1930 χαρακτηρίζεται από την Παγκόσμια Οικονομική Ύφεση, ή Great Depression, όπου η οικονομία έπεσε στα τάρταρα παγκοσμίως, υπενθυμίζοντάς μας κάτι από το σήμερα. Ξεκίνησε από την Αμερική το Σεπτέμβρη του 1929 και ξέσπασε με το περίφημο κράχ την 29η Οκτωβρίου του 1929 , την Μαύρη Τρίτη, ή Black Tuesday. Δυστυχώς, μέσα από την οικονομική πτώση, είχαμε και την άνοδο του ναζισμού και του Χίτλερ, που οδήγησε μετέπειτα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα σου πρότεινα να διαβάσεις την ιστορία, προκειμένου να δείς τις ομοιότητες και τις διαφορές με τις καταστάσεις που βιώνουμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πώς αυτές θα μπορούσαν να επιφέρουν ανάλογα αποτελέσματα. Η ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται, οπότε ας είμαστε όλες προετοιμασμένες...
Το πιο ουσιώδες χαρακτηριστικό στο ντύσιμο των γυναικών του 1930 είναι η εξίσωση των τάξεων ως προς την εμφάνιση. Φορώντας ένα όμορφο,ποιοτικό φόρεμα από αυθεντικά υλικά όπως μαλλί, σε σκούρα χρώματα και απλές γεωμετρικές γραμμές και μοτίβα, δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις ως κατώτερης ή ανώτερης τάξης κορίτσι, καθότι τα πολυκαταστήματα έφερναν πλέον πολλά και αξιόλογα κομμάτια, σε προσιτές τιμές, απαγορευτικές όμως για να αγοράσεις περισσότερα από ένα ή δύο. Αυτό, όπως θυμάσαι δεν ίσχυε ως και το 1920, όπου τα σιφόν,οι ταφτάδες και το βελούδο επικρατούσαν κραυγαλέα, ως δείγμα ένδυσης εύπορων γυναικών.
Μια γραμματέας, όπως αναφέρεται στο άρθρο εδώ: https://witness2fashion.wordpress.com/2014/01/10/one-good-dress-in-the-1930s/
θα μπορούσε να πάει σε ένα σικ καφέ και να κάνει socializing με τη μπουρζουαζία της εποχής, γνωρίζοντας ίσως ίσως τον άνδρα της ζωής της, παριστάνοντας ότι είναι κόρη πλούσιου μπαμπά. Και αν το σενάριο σου θύμισε ελληνική ταινία εποχής, δεν είναι καθόλου τυχαίο...
Στις γκαλερί Λαφαγιέτ, λοιπόν, θα έβρισκες ένα όμορφο μάλλινο φόρεμα και οπωσδήποτε ένα καπελάκι για τις πρωϊνές εξόδους σου. Διαβάζοντας οδηγίες από φυλλάδια μόδας, πιθανότατα θα μάθαινες τρόπους να φοράς διαφορετικούς γιακάδες, φουλάρια, ζώνες και άλλα αξεσουάρ πάνω από το μαύρο σου φόρεμα, ώστε να δείχνεις ότι φοράς άλλα ρούχα κάθε φορά!
Πάντως, μια κομψή μαμά, θα έκανε μπούκλες τα μαλλάκια της κόρης της και θα την έντυνε στο στύλ της Shirley Temple, του παιδιού "θαύματος" που χαρακτήριζε την εποχή(1934-1938).
Όσο για σένα, αντιγράφεις φανατικά κάθε εμφάνιση της Joan Crawford.
Οι τάσεις της μόδας των 30s :
φορέματα και φούστες midi
φουσκωτά μανίκια, τονισμένη μέση με ζώνες, κολλάρα και γιακάδες στο λαιμό
ψηλόμεσα παντελόνια
βραδυνά μαντώ και παλτά με γούνα
βραδινά φορέματα με κομμένη την πλάτη, έξωμα και πολύ μακριά
καπέλα μικρά και μπερέδες
παπούτσι τύπου oxford με τρυπητές λεπτομέρειες για το πρωί, με T-stripes για το βράδυ, αρκετά peep toes και σανδάλια
Στα 1930s μεσουρανούν μυθικές γυναίκες-ηθοποιοί του Hollywood όπως οι: Κάθριν Χέπμπορν, Μπέτυ Ντέιβις,Βίβιαν Λη, Μάρλεν Ντίτριχ, Μπάρμπαρα Στάνγουϊκ, Κλωντέτ Κολμπέρ, Γκρέτα Γκάρμπο, Ρίτα Χέιγουωρθ, Μέι Ουέστ, Καρόλ Λομπάρντ, Τσίντζερ Ρότζερς και Τζήν Χάρλοου.
Τρέχεις στους κινηματογράφους να δείς θρυλικές ταινίες, όπως:
Όταν είσαι με τις φίλες σου, η διάθεση αλλάζει. Η λιακάδα φέρνει χαμόγελα και αισιοδοξία.
Σε πιο σπορτίβ ύφος, με ψηλόμεσα παντελόνια, ανδρόγυνο στύλ με τραγιάσκες και μπερέδες, μαζί με την κολλητή σου, συζητάτε την ιδιόμορφη καθημερινότητα των 30s.
Σε στιγμές χαλάρωσης στο εξοχικό, με τους αρραβωνιαστικούς σας ντυμένους επίσημα, γελάτε με την ψυχή σας. Με ριγέ φόρεμα-ποδιά, λανσάρεις τα παπούτσια του bowling με χάρη και λουλούδι στα μαλλιά.
Με την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, ως καγκελλάριου της Γερμανίας, τα χαμόγελα αρχίζουν να μειώνονται και στους Ολυμπιακούς του 1936 στο Βερολίνο, ο Χίτλερ αρνείται να αναγνωρίσει την συντριπτική νίκη του αμερικανού Jesse Owens που κερδίζει 4 χρυσά μετάλλια. Μόνον η αρεία φυλή τα δικαιούται, υποστήριζε...
Ευτυχώς, την ίδια χρονιά, ο βασιλιάς Edward ο 8ος, ερωτεύεται μια κοινή θνητή, την Wallis Simpson και παραιτείται από το θρόνο "για τη γυναίκα που αγαπώ" όπως ο ίδιος δηλώνει, δίνοντας μαθήματα αληθινής αγάπης και ηρεμώντας την ταραγμένη και δύσκολη προπολεμική καθημερινότητα. Εσύ, από την άλλη, διαβάζεις αχόρταγα όλες τις κουτσομπολίστικες φυλλάδες για να ενημερωθείς καλύτερα για το ειδύλλιο.
Μερικοί διάσημοι σχεδιαστές μόδας της εποχής είναι οι: Gabrielle Chanel, Elsa Sciaparelli, Madeleine Vionnet, Edward Molyneux, Jeanne Lanvin.
Μελετάς τα "φιγουρίνια" της εποχής για να διαλέξεις εντυπωσιακά φορέματα.
Θαυμάζεις τον Εδουάρδο ΚΑΙ για το στύλ του και το προτείνεις στον αρραβωνιαστικό σου, ο οποίος το βρίσκει πολύ εκκεντρικό.
Τα κοσμήματα και μπρασελέ που φοράς έχουν γεωμετρικά σχήματα ή απεικονίζουν συχνά τον ήλιο και το φεγγάρι ενώ σε πολλές μορφές τους επικρατεί το πολύχρωμο γυαλί. Στρας και αμέτρητες σειρές από πέρλες στολίζουν τα σκούρα φορέματά σου. Επίσης αστραφτερά κοκαλάκια και χτένια στολισμένα με πέτρες και στρας διακοσμούν τα μαλλιά σου, που έχουν απαλές μπούκλες.
Όσο ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος πλησιάζει, η μόδα γίνεται ολοένα και πιο αυστηρή και το μιλιταριστικό ύφος στα ρούχα των γυναικών της εποχής επικρατεί. Στο επόμενο αφιέρωμα, λοιπόν, καλείσαι να βοηθήσεις στην Αντίσταση. Πώς θα αντιμετώπιζες την καθημερινότητά σου τους δύσκολους εκείνους καιρούς; Θα το δούμε στο επόμενο ταξίδι στο χρόνο.
Comments