top of page
Εικόνα συγγραφέαParis

Με βήμα ταχύ, η κοινωνία μας, προς τον μετανθρωπισμό και τον "μαζάνθρωπο"

Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την ελληνική ρίζα μετα-, που υιοθέτησε ως και το θρυλικό πλέον κοινωνικό δίκτυο facebook ως meta, ας δούμε λίγο καλύτερα τι εισάγεται πονηρά-πονηρά και σιγαλά, στις ήδη άνοστες ,πληκτικές, αγοραφοβικές ζωούλες μας.

Ο μετανθρωπισμός, ή διανθρωπισμός κατά βικιπαίδεια,«αφορά τον συνδυασμό βιολογικής και τεχνολογικής φύσης, με κυρίαρχο κριτήριο το όργανο νόησης και είναι φιλοσοφικό κίνημα που υποστηρίζει τον μετασχηματισμό της ανθρώπινης κατάστασης αναπτύσσοντας και καθιστώντας ευρέως διαθέσιμες εξελιγμένες τεχνολογίες για να ενισχύσει σημαντικά την ανθρώπινη διάνοια και φυσιολογία».

Ο όρος παραπέμπει ευθέως και στον τρανσχιουμανισμό, αλλά και στην άμεση αλληλεπίδραση ανθρώπου και μηχανής, με απώτερο στόχο την αθανασία μέσω τεχνολογίας, αν «μεταφράσω» ελεύθερα τις έννοιες αυτές. Και καθώς τα πάντα γύρω μας μηχανοποιούνται, το τελευταίο που μένει να μετα-ανθρωπιστεί είναι η ψυχή και ως απόρροια αυτής,το συναίσθημα,που δυστυχώς ή ευτυχώς ελλείπει από τα ρομπότ. Υπάρχει μια σαφέστατη τάση να το οικειοποιηθεί και αυτό η τεχνολογία, εκμεταλλευόμενη τις ορμές του ανθρώπινου όντος, που σαν έλλογο όν, τις συνδέει συχνά και αυθορμήτως με το συναίσθημα, αλλιώς ο άνθρωπος θα εξομοιώνονταν με τα ζώα (αν και τελευταία αποδεικνύεται πως μέχρι και τα ζώα διαθέτουν κάτι που πλησιάζει το συναίσθημα και ευτυχώς δεν οραματίζονται να γίνουν ρομπότ).

PHOTO : iStock https://ici.radio-canada.ca/ohdio/premiere/emissions/desautels-le-dimanche/segments/reportage/106454/machines-robots-hommes-transhumanisme-

Βεβαίως όλη αυτή η υπο-κουλτούρα - και επίτρεψέ μου να διαφωνήσω με τον όρο φιλοσοφικό κίνημα- του μετανθρωπισμού, καλλιεργείται εντέχνως και διόλου τυχαία από τα πάντα όσα επηρεάζουν τον μέσο άνθρωπο σήμερα, κοινώς: mass media και social media.

Αφότου η τηλεόραση μπήκε στα σπίτια μας, άνοιξαν διάπλατα οι δρόμοι για την διαφήμιση (που ούτως ή άλλως προηγείτο,με μεγάλη εξάπλωση από το1930, βασισμένη σε αναλυτικότατους οδηγούς επηρεασμού της μάζας) και την μαζική πλύση εγκεφάλου. Αν ταξίδευες πίσω στο χρόνο, όταν ο δικός μας Ωνάσης ξεκινούσε την αυτοκρατορία του μέσω του εμπορίου καπνού, θα διαπίστωνες με τα ίδια σου τα μάτια ότι επιστράτευε πάντοτε τους τότε celebrities να διαφημίσουν τα τσιγάρα του,προσδίδοντας την απόλυτη γκλαμουριά σε κοινούς θνητούς που ονειρεύονταν να μοιάσουν στα είδωλά τους. Μάλιστα, τότε, οι απελευθερωμένες γυναίκες διακρίνονταν για την συνήθειά τους να καπνίζουν, πράγμα αδιανόητο ως τότε.

Και πώς αλλάζουν οι καιροί, λοιπόν, όπου ερχόμενοι στο σήμερα, το να καπνίζει κανείς, θεωρείται ως τουλάχιστον «βδέλυγμα» για την υγεία μιας καθώς πρέπει κοινωνίας, που ορίζεται από γερά, καλογυμνασμένα κορμιά που χτυπιούνται σε γυμναστήρια, αισθητήρες υγείας μέσω γκάτζετς χεριού, ποδηλασία, τρέξιμο και υγιεινές vegan τροφές που μάχονται την σφαγή των ζώων ως μέσο ανθρώπινης διαβίωσης και που σύντομα θα μετατραπούν σε μπριζόλες τεχνητού κρέατος 3d εκτύπωσης και εντομοφαγία υψηλής πρωτεϊνικής αξίας, γιατί έτσι το λένε οι ειδικοί. Κι ως εδώ, όλα καλά-ή σχεδόν καλά- αν και στην ουσία διόλου απενοχοποιημένα από πιθανές υποψίες πλουτισμού μελλοντικών επίδοξων επικυρίαρχων εις βάρος γεωργών και κτηνοτρόφων. Σου τονίζω,όμως, ότι τίποτε δεν προωθείται για την υγεία σου, μην είσαι αφελής. Θυμήσου πως πάντοτε ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Υπάρχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση σε όλα όσα σου πλασάρουν για υγιεινά, υπέροχα και ωραία, την ίδια στιγμή που παιδιά στην Αφρική εξακολουθούν να πεθαίνουν από την πείνα και την αρρώστια, ενώ πόροι και φάρμακα υπάρχουν για να σωθούν. Όπως και τεχνολογίες καθαρισμού του νερού και άλλες που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές. Όμως, το πρόβλημα παραμένει και ενω μας απασχολεί πολύ η κλιματική αλλαγή και η πανδημία, δεν φαίνεται να καιγόμαστε το ίδιο για το φάσμα της πείνας, που ίσως χτυπήσει και τη δική μας "πολιτισμένη" πόρτα. Και πόσες άραγε ακρίδες μπορείς να τηγανίσεις για να φας και να χορτάσεις; Τι λέω τώρα; Δες την ταινία La Nue'e (The Swarm) και θα καταλάβεις.


Μη θέλοντας όμως να ξεφύγω από το θέμα εδώ, επανέρχομαι στον επηρεασμό και πόσο σοφά στήνεται ένα παρασκήνιο, για να πειστείς ότι είσαι ό,τι θέλουν κάποιοι να γίνεις.

Για παράδειγμα, να σου θυμήσω πως οι διεμφυλικοί τύποι ανθρώπων που σήμερα μια ολόκληρη αυτοκρατορία επηρεασμού γνώμης επενδύει ξεδιάντροπα πάνω τους, υπήρχαν ανέκαθεν στις κοινωνίες, ήταν τα συνήθη θύματα ανελέητου bullying ή/και βιαιοπραγιών και δεν πάει πολύς καιρός που κατηγορήθηκαν πως διέδωσαν το AIDS, που και καλά, προήλθε από την Αφρική (πάλι). Σήμερα, αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι χρησιμοποιούνται για να εισάγουν μια νέα εποχή άφυλου τύπου ανθρώπου, που χρησιμοποιεί το ουδέτερο άρθρο στο όνομά του και χάριν αυτού, σκίζουν τα ιμάτιά τους ορισμένοι επηρεαστές γνώμης για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα όσων θέλουν να ανήκουν στο ουδέτερο φύλο. Και αναρωτιέται κανείς, αν αυτό είναι το ουσιαστικότερο πρόβλημα των κοινωνιών σήμερα και γιατί του δίνεται τέτοια δημοσιότητα και τόσο πάρε-δώσε μεταξύ followers και haters. Όπως συμβαίνει και με τις παρελάσεις των gay pride, εκτός των υπερβολικά κιτς εκδηλώσεων μπροστά στα μάτια παιδιών, που σίγουρα δεν έχουν ακόμη διαμορφώσει άποψη για τον κόσμο και το φύλο τους, εκτός από τους ίδιους που θέλουν να διαδηλώσουν τη χαρά τους που ξεχωρίζουν, δεν φαίνεται να απασχολεί τους υπόλοιπους, ακόμη κι αν δεν συμμερίζονται τις απόψεις τους. Τουλάχιστον όχι αυτούς που ασχολούνται με τον εαυτό τους και δεν κρίνουν τους άλλους, πράγμα που οι μέγιστοι διανοητές και καθοδηγητές γνώμης του σήμερα, αρέσκονται να κάνουν επιλεκτικά, εμφανώς καταπατώντας ατομικά δικαιώματα και δημοκρατίες. Αρκούντως υποκριτικό, λοιπόν, κατά την ταπεινή μου άποψη να μιλάμε για ελευθερίες κάποιας συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων και όχι κάποιας άλλης. Ή μήπως δεν είναι υποκριτικό, αλλά δηλωτικό του τι μας περιμένει όλους; Είναι-μήπως- η μάσκα που κρύβει τόσα μυστικά, τελικά, για το μέλλον μας;

O Philippe Guillemant, Διδάκτωρ Φυσικής, ειδήμονας στην Τεχνητή Νοημοσύνη στο CNRS, μας προειδοποιεί. Σύμφωνα με αυτόν, με την υποχρεωτική μάσκα είμαστε τώρα στο σκαλί νούμερο 3 της κλίμακας που οδηγεί στο ρομποτοποιημένο άνθρωπο. Σ’ εμάς εναπόκειται αν θα επιλέξουμε συλλογικά έναν άλλον δρόμο που θα μας κάνει ν΄αλλάξουμε το τελικό πεπρωμένο https://www.newsplanet09.info/2020/09/philippe-guillemant-cnrs-n-3.html . Και φαντάσου ότι ο διδάκτωρ μιλά για τις μάσκες μόνον.

Τα μέσα επηρεασμού γνώμης ή και τρόπου ζωής ακόμη, προκειμένου να σε προσελκύσουν ως ακόλουθο ή- πιο ιντερνετικά - follower, παραμένουν τόσο πονηρά τοποθετημένα και σχεδιασμένα, ώστε να μην μπορεί κανείς να τα ανακαλύψει με συνειδητό τρόπο, ή κριτική σκέψη. Η Netfix π.χ, που την τιμάς με τον οβολό σου διότι σου αρέσουν οι σειρές και οι ταινίες της, σου πετάει συνεχώς στη μούρη ομοφυλοφιλικά ζευγάρια και μπόλικο σέξ με τόση επιμονή, που αναρωτιέσαι αν η ταινία ή η σειρά απευθύνεται σε ενήλικο, ή παραδίδει μαθήματα σεξουαλικής αγωγής, τελικά. Είναι μάλιστα στιγμές που σκέφτεσαι «οκ, το κατάλαβα, γιατί τόση επιμονή, τώρα;;;» Στην ουσία, σου περνάει το μήνυμα, ανεξαρτήτως αν εσύ είσαι δεκτικός ή όχι και εσύ απλά το αποδέχεσαι, προκειμένου να δεις την πλοκή της αναθεματισμένης ταινίας ή σειράς.


Στοχεύοντας στον μαζάνθρωπο


Εαν έχεις διαβάσει τα περί ψυχολογίας των μαζών (βλ. Gustave Le Bon : «H ψυχολογία των μαζών», εκδόσεις Ζήτρος, και Sigmund Freud «Η ψυχολογία των μαζών και η ανάλυση του Εγώ» εκδόσεις Νίκας / Ελληνική Παιδεία Α.Ε.), κατανοείς πλήρως την επιδίωξη μιας μαζικής αποδοχής ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ. Όταν μάλιστα η μάζα αποκτά ψυχή, τότε η μαζική υπακοή σε αρχηγούς κάθε είδους ιδεολογίας είναι παιχνιδάκι. Δεν το λέω εγώ, αλλά ο Edward Bernays, ο μπαμπάς των δημοσίων σχέσεων, αμερικανός σύμβουλος επιχειρήσεων και ανιψιός του Sigmund Freud,που ήξερε πολύ καλά την τέχνη της χειραγώγησης και της προπαγάνδας μέσω του ασυνείδητου. Είπε, το 1928 παρακαλώ, ότι : « η σύνδεση ενός προϊόντος με ασυνείδητες επιθυμίες, μπορεί να πείσει τον κόσμο να αγοράσει πράγματα και γενικά το ασυνείδητο μπορεί να χειραγωγήσει τα πλήθη και όχι η πληροφορία». Είδες, λοιπόν που δεν είναι η πληροφορία το θέμα. Αυτήν, εσύ τη χειρίζεσαι όπως θέλεις. Η «αγορά» του προϊόντος όμως, είναι αναπόφευκτη, γιατί σιγά-σιγά μαθαίνεις να αποδέχεσαι την ιδέα ενός άλλου, επειδή σου επιβάλλεται διά της επανάληψης (ή /και του ψυχαναγκασμού, μην ξεχνιόμαστε). Φυσικά και ο Bernays μιλούσε για αγοραστές προϊόντων, αλλά μήπως οι μάζες «αγοράζουν» και τις ιδέες, τελικά, ενός πολύ έξυπνου επηρεαστή γνώμης; Σήμερα, αρκεί μια ματιά στις τηλεοράσεις και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως φυσικά και στα social media, για να γεμίσει το κεφάλι σου με επιθυμίες αγοράς (marketing), οραματισμούς, προβληματισμούς, φόβους, έμμονες ιδέες, ανασφάλειες, κίβδηλες ελπίδες, απονενοημένους έρωτες με αγνώστους και τόσα άλλα. Η πληροφορία, σαν αυτούσιο σώμα, δεν υπάρχει ουσιαστικά, όπως σωστά λέει ο Bernays. Κρύβεται πίσω από ασυνείδητα μηνύματα, που ίσα-ίσα, αντί να την προβάλλουν, την μεταμορφώνουν σε αυτό που θέλει ο διαφημιστής, ή ο επηρεαστής να εκλάβει ο «αγοραστής», δηλαδή εσύ κι εγώ.


Συνεπώς, όταν ο σχεδιαστής μόδας ξαφνικά θυμάται ότι οι φυσιολογικές γυναίκες δεν είναι «κρεμάστρες» ούτε ανορεξικά μοντέλα με θαμπό πρόσωπο, κατεβασμένα μούτρα και θολό βλέμμα (μιμούμενο άραγε αυτό ενός ρομπότ;), αλλά υπέρβαρα κορίτσια που διαφημίζουν τάχα την πληθωρικότητά τους, προτείνοντας τα κάλλη τους με υπερηφάνεια, πλάι στην κατηγορία των ανορεξικών, να είσαι σίγουρη ότι κάτι επιδιώκει να σου πουλήσει και δεν είναι φόρεμα, ή μπλούζα ή παντελόνι. Αυτό που επιδιώκει μάλλον, είναι να σου πει ότι η κάθε ΑΚΡΟΤΗΤΑ είναι της μόδας. Και δεν αγάπησε ξαφνικά η μόδα τις γυναικείες καμπύλες, αλλά σίγουρα λατρεύει την υπερβολή. Γιατί, άραγε,δεν αποσύρει ακόμη από τα catwalks τα ανορεξικά πρότυπα, δεν αναρωτιέσαι; Γιατί δεν επαναφέρει τα υγιή πρότυπα μοντέλων των 90ς, που τόσο έχουν λείψει στις μέρες μας; Γιατί επιμένει να συμπαρασύρει νέα κορίτσια σε εξαντλητικές δίαιτες και πρότυπα ηρωϊνομανών;


Η μόδα λατρεύει τα τερατάκια και οι influencers κάνουν την δουλειά τους


Γιατί το μέτρο ή ο χρυσός κανόνας, δεν φαίνεται να ικανοποιεί πια τους δημιουργούς και τους οραματιστές; Είναι εύκολο να διακρίνει κανείς μια εμμονή στην τερατοκρατία και την τερατολογία, καμουφλαρισμένη και παρφουμαρισμένη σαν κοκότα πολυτελείας, όπου οτιδήποτε αφύσικο, περνιέται για διαφορετικό και άξιο σεβασμού και αποδοχής. Οι διαμορφωτές γνώμης επιθυμούν να σύρουν τον άνθρωπο σε κάτι άλλο, μακριά από τα διαχρονικά πρότυπα που ενέπνευσαν όλους σχεδόν τους αντιπροσώπους των καλών τεχνών, χάριν μιας επαναστατικής απελευθέρωσης, χάριν μιας νέας απαλλαγμένης από περιορισμούς νέας λαμπρής εποχής. Όπως την εννοούν εκείνοι, βέβαια.Κατά τον ίδιο τρόπο, ΣΕ ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τις collection, θα δεις να υπερ-προβάλλεται το αρσενικοθήλυκο, ή εδώ είμαστε πάλι, ΤΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟ. Άνδρες που μοιάζουν γυναίκες και το αντίστροφο, καθημερινά σουλατσάρουν στις πασαρέλες φορώντας πανάκριβα μοντελάκια των οίκων της υψηλής ραπτικής και όλα τα… μήκη και πλάτη της μόδας ανακατεύονται σαν «ρώσικη σαλάτα». Στόχος; Καλά το κατάλαβες. Ο μετανθρωπισμός. Το άφυλο. Η τεχνολογία του cyborg αντί του ανθρώπου. Η απόκρυψη του προσώπου πίσω από μια απαστράπτουσα στρασάτη μάσκα, ή αργότερα ένα γυαλιστερό κράνος με φτερά! Τα super duper νέα (και πολλά από αυτά διαφημιζόμενα ως οικολογικά) υλικά που επι-κάθονται πάνω στο ανθρώπινο σώμα σαν χαρτοκιβώτια, εντελώς εχθρικά τα περισσότερα στην ανθρώπινη ανατομία που ολόκληρος Ferragamo πήγε και σπούδασε για να δημιουργήσει τα φιλικά προς το ανθρώπινο πόδι παπούτσια του (η ιστορία του υπάρχει σε post μου). προωθούνται ως καινοτομικά, σπουδαία και trendy. O tempora, o mores! κατά τον Κικέρωνα. Ό,τι πιο γελοίο και παραμορφωτικό για την γυναίκα (και τον άνθρωπο), γίνεται το απόλυτο staus quo της δυστοπικής νέας εποχής, που φαίνεται να μισεί οτιδήποτε ανθρώπινο και φυσιολογικό.

Επανερχόμενη στην ιστορία με τις μάζες και την ψυχολογία τους, πρέπει να σου υπενθυμίσω πως πολλοί influencers της μόδας, ποντάρουν στην ελάχιστη αυτοεκτίμηση του ατόμου που δεν έχει άποψη για τον εαυτό του και πρέπει να «ντυθεί» σύμφωνα με τις επιταγές κάποιων «ειδικών», ακόμη και αν αυτοί οι ειδικοί του πουν να γελοιοποιηθεί. Στα σχετικά τηλε-παιχνίδια όπου και προβάλλεται η μόδα και εκατοντάδες νέα παιδιά δίνουν τα πάντα για λίγη δημοσιότητα και ένα κάποιο μέλλον στο μόντελινγκ, ο «φόρος» είναι η κατάργηση της οιασδήποτε αισθητικής, η γελοιοποίηση και δυστυχώς και ο εξευτελισμός από μερικούς κριτές (ευτυχώς όχι όλους).

Αν τώρα ψάξουμε να βρούμε πράγματα για τους influencers, πιθανόν να ανακαλύψουμε ότι αρκετοί από αυτούς δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τη μόδα, ούτε φαίνεται να την αγαπούν έστω και από χόμπυ. Απλά, και εδώ για να βρεις στοιχεία, θα πρέπει να ακολουθήσεις όπως πάντα, το ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ. Κοίταξε λίγο ποιος τους χρηματοδοτεί, ή ποιους χρηματοδοτούν και θα καταλάβεις. Σε τούτη την ζωή, δεν υπάρχει τίποτε αφημένο στην τυχαιότητα. Όλα και όλοι καθοδηγούνται από κάποιον σκοπό και προς ένα στόχο. Σήμερα ο στόχος είναι η ουδετεροποίηση και η απώλεια της ατομικότητας, μια και βολεύει τη χειραγώγηση και την υπακοή. Η ταυτοποίηση εξυπηρετεί μόνον την αριθμοποίηση του ανθρώπινου όντος, προκειμένου να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του προς τον επηρεαστή/καθοδηγητή του και να μετατρέπεται σε μηχανή που παρέχει υπηρεσίες, παράγει λεφτά και καταναλώνει μονάδες, αδιάφορο του ποιες είναι αυτές οι μονάδες. Κοίτα το μέλλον και δες σε πόσο κοντινό διάστημα θα αρχίσει να εξαφανίζεται το χρήμα.


Paranoid Android & Meta Human Dating


Πάμε σε πιο εξειδικευμένα πεδία, τώρα, για να δεις πού ακριβώς σε καθοδηγούν οι opinion leaders. Μη μου πεις ότι έστω και μια φορά δεν ψάχτηκες για νέες τεχνολογίες, Α.Ι (artificial intelligence) και virtual reality, ειδικά αν είσαι νέα και γκατζετάκιας. Πρώτα από όλα, δες το πανάκριβο iPhone σου, το ανδροειδές (android) που βρίσκεται στα χέρια σου 24 ώρες το 24ωρο. Ζεις και εξαρτάσαι από ένα... ρομποτάκι, που απλώς τυγχάνει να λέγεται κινητό τηλέφωνο, αλλά έφτασε να σε σκανάρει και να σε ενημερώνει ακόμη και για την υγεία και τις ζωτικές σου λειτουργίες. Συνδεόμενο -και για την ψυχαγωγία σου- με μεγαλύτερες οθόνες, αν θες, σε βάζει στην εικονική πραγματικότητα, ή virtual reality. Από εκεί και πέρα, μπορείς να ζήσεις όπου θες και όπως θες. Μπορείς να είσαι μια άλλη και να κάνεις πράγματα που στην καθημερινή σου ζωή δεν θα τολμούσες να φανταστείς. Δεν είναι απελευθερωτικό; Και βέβαια είναι. Ο,τι σου υπόσχεται σου το προσφέρει. Έναν άλλο εαυτό, που ζει σε ένα ανύπαρκτο σύμπαν. Ή καλύτερα σε ένα εικονικό σύμπαν! Καλωσόρισες στην ουτοπία και αφού αυτή σε ικανοποιεί, ο εθισμός σου (υποθετικά πάντα) είναι παιχνιδάκι για τον επηρεαστή. Δεν τον ενδιαφέρει εάν χάσεις τον εαυτό σου και χρειαστείς (υποθετικά πάντα) 28 συνεδρίες και εκατοντάδες χάπια για να συνέλθεις από τις εμμονές σου και την σχιζοφρένεια. Μπορεί μάλιστα να καταμετρά κρυφά, όλο το φάσμα δραστηριοτήτων σου γύρω από ένα και μόνο κινητό, προσφέροντας και δεδομένα για να σε κλείσει κάποιος ευκολότερα στο ψυχιατρείο (ω ναι, υποθετικά όλα αυτά). Πρός Θεού,μην τρελαίνεσαι,δεν σου προωθώ συνωμοσιολογικά σενάρια. Μακριά από εμένα αυτά. Αν,όμως,κάτι αληθεύει σε γεγονότα που επισημαίνω εδώ, τότε να ανησυχείς. Συμβαίνει. Είναι κανόνας της αγοράς. Και συμβαίνει, διότι το επόμενο μοντέλο κινητού που θα βγει το ερχόμενο Πάσχα και θα διαφημιστεί όπως διαφημίζονταν παλιά, στα χρόνια της αθωότητας, τα σοκολατένια αυγά ως το τέλειο δώρο για τα παιδιά σου, εσύ θα τρέξεις να τους το πάρεις, για να μην τους μείνει κανένα κόμπλεξ και για να απασχολούνται όταν εσύ θα πρέπει να δουλέψεις, ή να ξεκουραστείς. Και αν ανάμεσα στα καρτούν, μπουν κατά λάθος στο dark web, μην ανησυχείς, υπάρχει το κέντρο καταγγελιών (αν προλάβεις). Αν σοβαρολογώ; Δυστυχώς, η επικαιρότητα σοβαρολογεί και όχι εγώ. Πόσα παιδιά χάνονται μέσω διαδικτυακού ψαρέματος, ξέρεις; Αν έχεις ακουστά το trafficking, τότε συννενοούμαστε. Όλα τα προσφέρει η τεχνολογία. Κι εσύ,ακόμη,πρόσφατα ζήλεψες την επιδεικτική φιλενάδα σου με το πανάκριβο κινητό που ακούμπησε με νόημα στο τραπέζι και έσπευσες να το αγοράσεις με τη σειρά σου. Ως νέο μοντέλο, έχει πολλαπλάσιες ικανότητες να σε εξυπηρετήσει, στηριζόμενο πάντα στις ανάγκες σου. Και στον απόλυτο εθισμό σου. Προσφέροντάς σου την εξυπνάδα του, τις εφαρμογές του, διευκολύνοντας τη δουλειά σου, τις αγορές σου, τα επαγγελματικά ραντεβού σου, ακόμη μπορεί και να σε διευκολύνει στην εύρεση του επόμενου συντρόφου σου. Πόσα αναδυόμενα παράθυρα dating έχεις δεί τελευταία;

Εντάξει, δεν μιλάμε ακόμη για virtual σύντροφο. Όμως, μπορεί και να γίνει, ή να σου παρουσιαστεί έτσι, χωρίς εσύ να έχεις την παραμικρή ιδέα. Ίσως εξαιτίας του λιγοστού χρόνου, της βαρεμάρας να ντυθείς και να στολιστείς για ένα ραντεβού που πιθανόν να μην πετύχει, ή απλά εξαιτίας μιας νέας πανδημίας που θα σε κλείσει - πάλι - στο σπίτι, επιλέξεις πάλι να μιλήσεις με εκείνον τον άγνωστο τύπο που μιλά και γράφει όμορφα και έχει αντί για τη φάτσα του τη φωτό από ένα άγνωστο μοντέλο στη Νέα Ζηλανδία ή ένα ψηφιακό μοντέλο. Σκέψου το. Απλά δες πώς κάποιοι σε καθοδηγούν ή καλύτερα χειραγωγούν την ζωή σου, βάζοντάς σε σε επικίνδυνα, παρανοϊκά μονοπάτια. Μέσα από τα βιντεοπαιχνίδια, κατασκευάζονται χρόνια τώρα ψηφιακοί άνθρωποι. Υπερ-άνθρωποι που μπορούν να πετύχουν τα πάντα, σε αντίθεση με τον κοινό άνθρωπο που δεν διαθέτει τις δυνάμεις τους. Δες για παράδειγμα την εφαρμογή meta human creator και θα καταλάβεις πόσο εύκολο έχει γίνει να αντιπροσωπεύεσαι από ένα άλλο προφίλ, έναν ανύπαρκτο τεχνητό "άνθρωπο" αντί για σένα, ή αλλιώς ένα αβατάρ το οποίο παρεπιπτόντως δουλεύει πολύ και στο facebook. Α, να μην το ξεχάσω. Η ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων, βάσει και των τελευταίων τεχνολογικών επιτευγμάτων που επιτρέπουν στις κάμερες των κινητών να βλέπουν από την κλειδαρότρυπα, όπως και των εξελίξεων με το revenge και όχι μόνον porn, μπορεί να δημιουργήσει θέματα. Ευτυχώς οι δικηγόροι -που καλοσύνη τους να εμφανίζονται σε σχετικά βίντεο στο you tube- μπορούν να σε ενημερώσουν σχετικά με αυτά τα θέματα, απλά για να διακρίνεις την καλή από την κακή τεχνολογία.


Καταλήγοντας,μετά από όλα όσα καταγράφω εδώ, και ανεξάρτητα αν συμφωνείς ή διαφωνείς, για το Θεό, κάνε την δική σου έρευνα. Διάβασε βιβλία που ενώ βρίσκονται στη βιβλιοθήκη σου δεν τα άνοιξες ποτέ. Αν πάλι δεν έχεις βιβλία, σέρφαρε στο ίντερνετ και βρες υλικό. Τα περισσότερα υπάρχουν σε pdf. Μην μου βρεις δικαιολογίες, απλά ψάξε, ερεύνησε, άνοιξε τα μάτια σου. Αυτό που μέλλει να σε βρει, θα σε βρει σίγουρα. Είναι προγραμματισμένο και σχεδιασμένο με απόλυτη ακρίβεια, χάρη στην εξελιγμένη τεχνολογία και βασισμένο στις ανθρώπινες ανάγκες και την ψυχολογία του εξαναγκασμού. Δεν είναι εύκολο να το κοντράρεις. Είναι ευκολότερο να το αντιμετωπίσεις, όμως, όταν γνωρίζεις πώς λειτουργεί και είσαι λίγο υποψιασμένη. Υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία, βέβαια. Ενώ το «πρόγραμμα» του μετανθρωπισμού τρέχει, εσύ κι εγώ παραμένουμε στην καθημερινότητα, αναλώνοντας τους εαυτούς μας στην «αβάστακτη ελαφρότητα του είναι» μας. Μήπως είναι ώρα να βγούμε από τον λήθαργο και να σώσουμε οτιδήποτε από την ανθρώπινη υπόστασή μας;








56 Προβολές0 Σχόλια

Commentaires


Post: Blog2_Post
bottom of page