Αν είναι κάτι που διδαχθήκαμε από την πανδημία, μέσα από σκληρά μαθήματα
ζωής που επέδρασαν τόσο στην ψυχολογία μας, όσο και στον τρόπο ζωής μας που -κακά τα ψέμματα- άλλαξε ριζικά, είναι ο μινιμαλισμός, δηλαδή ένας τρόπος ζωής που βοηθά τους ανθρώπους να αναρωτιούνται ποια πράγματα προσθέτουν αξία στη ζωή τους, ξεχωρίζοντας τα χρήσιμα από τα άχρηστα στοιχεία. Μέσα από το "διυλιστήριο" του μινιμαλισμού περνούν υγεία, σχέσεις, πεποιθήσεις, ιδανικά και σχέδια για το μέλλον.
Προερχόμενοι από μια ζωή επικεντρωμένη περισσότερο στις ατομικές ανάγκες (service to self), οι άνθρωποι βρέθηκαν σχεδόν υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν κανόνες για τις ανάγκες του συνανθρώπου τους (service to others). Εγωιστική αντιμετώπιση των πάντων και καταναλωτισμός εις βάρος άλλων καθώς και του πλανήτη, έφεραν το σημερινό άνθρωπο μέσω του κορεσμού, σε εντελώς καινούργιους προβληματισμούς σχετικά με το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του. Ξαφνικά, όλοι βρεθήκαμε εσώκλειστοι στα σπίτια μας, που αναγκαστήκαμε να αγαπήσουμε ξανά και στη φύση που μας έδωσε την μόνη ανακούφιση όταν όλα τα άλλα συνήθη "μέσα" διασκέδασής μας παρέμεναν κλειστά.
Τελικά, ο μινιμαλισμός αναδεικνύεται πλέον ο μόνος τρόπος να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας ξανά; Πιθανότατα ναι, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα πάντα σε αυτόν στηρίζονται σε μια απλουστευμένη θεώρηση της καθημερινής ζωής, απαλλαγμένη από τα "περιττά" . Καλούμαστε πλέον να δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη, όχι για να μας πει ποιά είναι η πιο ωραία, αλλά ποιά είναι η πιο πρακτική.
Ο μινιμαλισμός στη ζωή μας
Υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα ανθρώπων που κάποια μέρα άλλαξαν τα πάντα στην καθημερινότητά τους. Αυτό δεν έγινε δίχως σκέψη και προγραμματισμό. Υπάρχουν μερικά κοινά στοιχεία στους ανθρώπους αυτούς:
ζούσαν τη ρουτίνα σε όλο της το μεγαλείο
ένιωθαν άρρωστοι ψυχολογικά και σωματικά
πίστευαν ότι η ζωή δεν τους παρείχε κίνητρα για περαιτέρω δημιουργία
προέρχονταν από περίπλοκες σχέσεις
αντικαθιστούσαν τα "κενά" με τον υπερ-καταναλωτισμό
Η ειδησεογραφία καταγράφει περιπτώσεις ανθρώπων που κατέληξαν να ζούν σε χωριά, με τα απολύτως απαραίτητα για τις καθημερινές τους ανάγκες, αρχικά δεν είχαν καν φως και νερό παρά μόνον ένα κομμάτι γης που προοριζόταν για καλλιέργεια. Φαίνεται πως τα καταφέρνουν μια χαρά.
Άλλοι πάλι, πούλησαν τα αποκτήματά τους, μάζεψαν τις οικονομίες τους και αγόρασαν τροχόσπιτα, διαμορφώνοντάς τα έτσι ώστε να ικανοποιούν τις καθημερινές τους ανάγκες.
Όλοι τους μιλούν για περισσότερη ελευθερία στην ζωή τους, για νέες εμπειρίες, για ταξίδια που ήθελαν πάντα να κάνουν, αλλά δεν μπορούσαν, λόγω συνθηκών ζωής τους.
Φυσικά, αυτές οι περιπτώσεις είναι μεμονωμένα παραδείγματα και ίσως σε κάποιους φαίνονται ακραίες εκδηλώσεις. Όμως, σε αυτή τη ζωή, είναι σοφό να μην αποκλείεις τίποτε.
Μπορούμε να δούμε τον μινιμαλισμό πρακτικά στη ζωή μας, αλλά θα πρέπει να αδειάσουμε το μυαλό μας από εικόνες σπιτιών με μινιμαλιστικό design. Δεν βρίσκεται εκεί η ουσία και πιθανότατα θα κάνουμε το λάθος να αλλάξουμε πολλά (κυρίως έπιπλα) επιβαρύνοντας τις τσέπες μας και επιφορτίζοντας την ζωή μας με περισσότερο άγχος. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το στόχο του μινιμαλιστή. Μπορούμε να πάρουμε ιδέες, ωστόσο.
Να λοιπόν μερικές προτάσεις για να μπεις κι εσύ στο θέμα "μινιμαλισμός" :
1. Ξεκίνα από το σπίτι σου πρώτα και δες την εικόνα καθαρά: βλέπεις πολλά αντικείμενα και έπιπλα που σου δυσκολεύουν τη ζωή; Κάνε λίστα τι κρατάς και τι ξεφορτώνεσαι.
2. Μην βιάζεσαι να τα τελειώσεις όλα με τη μία. Ο μινιμαλισμός είναι τρόπος ζωής και σαν τέτοιος θέλει χρόνο προσαρμογής. Και επειδή "έξις δεύτερη φύσις", μην περιμένεις να αλλάξεις συνήθειες άμεσα. Πάρτο χαλαρά.
3. Ωραία, τώρα, μπορείς να οργανώσεις αυτά που πραγματικά είναι απαραίτητα. Και αυτό έχει να κάνει με όλα τα δωμάτια του σπιτιού σου. Και ασφαλώς και με τη ντουλάπα σου.
4. Αν είσαι δεμένη με κάποια αντικείμενα για καθαρά συναισθηματικούς λόγους, σκέψου το ξανά. Μπορείς να κρατήσεις κάποια, όχι όμως όλα. Ο χρυσός κανόνας των μινιμαλιστών είναι " ένα μέσα, δύο έξω". Δηλαδή αν αγοράσεις κάτι νέο, που σου διευκολύνει τη ζωή, "πέταξε" δύο άλλα που σου την περιπλέκουν.
5. Μινιμαλισμός δεν σημαίνει πάντα ευκολία. Μάλιστα, υπάρχει περίπτωση να βρείς περισσότερη δουλειά στην εφαρμογή του.Θέλει καταγραφή, ανάλυση, απόφαση και δράση.
6. Κράτησε πράγματα που διαρκούν στο χρόνο. Αυτό αφορά σε όλα. Έμψυχα και άψυχα. Βλέπεις ο μινιμαλισμός είναι σκληρός και εφαρμόζεται και στις ανθρώπινες σχέσεις (θέλοντας και μή).
7. Οργανώνοντας τη ζωή σου, βρίσκεις χρόνο για τις ζωές των άλλων. Μην αφιερώνεις τόσο χρόνο σε παλιές πρακτικές χρονοβόρες και κοστοβόρες. Θέλεις να αγοράσεις ένα φόρεμα και ξοδεύεις 3 ώρες στο ψάξιμο; Όχι πιά, καλή μου. Αν το σκεφτείς πρακτικά, είναι χάσιμο χρόνου.
8. Κρατώντας λιγότερα αντικείμενα στο χώρο σου, έχεις τη δυνατότητα να μειώσεις το χρόνο που αφιερώνεις στο καθάρισμα. Όσο πιο πολλά κενά, τόσο περισσότερη άνεση στις κινήσεις σου.
9. Όταν αγοράζεις αντικείμενα για την κουζίνα σου, φρόντισε αυτά να επιτελούν περισσότερες από μία λειτουργίες. Φέρε στο μυαλό σου ένα ελβετικό σουγιά και θα καταλάβεις τι εννοώ.
10. Αγόρασε αποθηκευτικούς χώρους (ντουλάπες, ράφια, συρταριέρες) για να τακτοποιείς αντικείμενα εκεί, αντί να τα εκθέτεις. Μαζεύουν σκόνη και επιπλέον παλιώνουν ευκολότερα.
11. Φρόντισε να αγοράζεις κάτι σε αντικατάσταση ενός προηγούμενου που δεν εξυπηρετεί πια.
12. Κάνε καταγραφή των άχρηστων εξόδων σου και δες πώς κάνεις οικονομία στην πράξη.
13. Ανακύκλωσε όπως και όσο μπορείς. Γίνε δημιουργική και βοήθησε και το περιβάλλον.
14. Οργάνωσε τη βιβλιοθήκη, τα cd, τους δίσκους σου.
15. Κράτα ημερολόγιο εργασιών. Θα σου λύσει τα χέρια και θα μπορέσεις να τελειώσεις πιο γρήγορα τις δουλειές σου.
Εδώ σου δίνω παραδείγματα εσωτερικών χώρων με μινιμαλιστικό design που μπορείς να το κάνεις προσιτό, αγοράζοντας ελάχιστα.
Δώσε βάση στο χρώμα των τοίχων, όπου μπορείς να παίξεις με τα χρώματα (μπορείς να βάλεις έντονα χρώματα σε τοίχους - καθρέφτες π.χ) και στα τραπέζια και πούφ που δεν είναι υπερμεγέθη. Οι καναπέδες σου είναι μια χαρά, το πολύ πολύ άλλαξε την επένδυσή τους σε πιο ήσυχα χρώματα. Τα μινιμαλιστικά χρώματα, παραμένουν πάντα τα ίδια: λευκό, μαύρο, κρέμ, γκρί, βρίσκουν εφαρμογή παντού, τόσο σε έπιπλα, όσο και σε υφάσματα και ταπετσαρίες.
Αφαίρεσε τα πολλά αντικείμενα πάνω στο μπουφέ σου, πρόσθεσε χρώμα στις κουρτίνες σου. Αν θες να αλλάξεις φωτιστικά, ιδανική εκλογή εκείνα του "βιομηχανικού" τύπου.
Υιοθέτησε το modular industrial design σε όλους τους χώρους που απαιτούν αποθήκευση αντικειμένων. Πρόκειται για ραφαρίες σε κιτ (λυόμενες) με ή χωρίς πόρτες με υλικό κατασκευής το μέταλλο. Θα σου λύσουν τα χέρια.
Αν πρόκειται να αλλάξεις κουφώματα, τότε διάλεξε στοιχεία σαν τα εικονιζόμενα. Περισσότερο φως, λιγότερα ορατά δομικά στοιχεία. Το μαύρο χρώμα είναι η νέα μεγάλη τάση. Φανερότατη η επίδραση του γιαπωνέζικου στύλ, όπου τα παράθυρα των σπιτιών βλέπουν πάντα σε κήπο. Εξάλου, ο μινιμαλισμός είναι made in Japan.
Εδώ, μερικά αντιπροσωπευτικά έπιπλα του μινιμαλιστή, εκ των οποίων σίγουρα διαθέτεις αρκετά. Φρόντισε να τα αξιοποιήσεις. Επίσης, μην φοβάσαι να συνδέσεις κλασσικά με μοντέρνα, αρκεί να προσέξεις τα χρώματα.
Ο μινιμαλισμός έχει πολλά πρόσωπα και σε μερικές περιπτώσεις ακολουθεί δραστικές οδούς. Η πιο δημοφιλής τάση είναι η επιστροφή στην ζωή στην φύση. Κανείς δεν λέει ότι είναι απλή, όταν έχεις συνηθίσει στις ανέσεις των αστών. Παρόλα αυτά, σου παρέχονται λύσεις, αρκεί να είσαι αποφασισμένη να αλλάξεις τρόπο ζωής. Και, στο λέω, σε περιμένει πολλή δουλειά...
1. Φορητά σπίτια
Οι χελωνίτσες κάτι ξέρουν. Μάθε από αυτές και εξερεύνησε τον κόσμο.
2. Τροχόσπιτα πολυτελείας και μη (τι το θες το σπίτι)
Φυσικά και στραβομουτσούνιασες τώρα, γιατί δεν διαθέτεις το βαλάντιο για τέτοιες πολυτέλειες. Μπορεί να το βρίσκεις εξωφρενικό, μάλιστα. Κι όμως, πολλοί άνθρωποι σήμερα, αγοράζουν μεταχειρισμένα τροχόσπιτα και τα ανακαινίζουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Θέλει πολλή δουλειά, μεράκι και αγάπη, αλλά ο μινιμαλιστής αυτό ζητά. Συνήθως, η αυτο-κίνηση παρέχει - εκτός από την περιπέτεια και τις διαρκώς εναλασσόμενες εμπειρίες διαβίωσης σε διαφορετικούς τόπους - και καλή παρέα, γιατί ολοένα και αυξάνονται οι λάτρεις του είδους.
3. Λυόμενα σπίτια στην εξοχή
Πολλοί αμερικανοί και ευρωπαίοι που διαθέτουν κτήματα στην εξοχή, καταφεύγουν σε λύσεις σαν αυτή, επιλέγοντας αντί ηλεκτρισμού λάμπες πετρελαίου και για τις ανάγκες τους σε νερό υπάρχουν συλλέκτες βρόχινου νερού. Η καλύτερη λύση για φανατικούς οικολόγους και όχι μόνο. Επιπλέον, σε περιπτώσεις μελλοντικών δυστοπικών σεναρίων επιβίωσης, αυτοί είναι οι survivors...
4. Σπίτια από cob για τα μοντέρνα "ξωτικά"
"Στα σπίτια που κατασκευάζουμε προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερα φυσικά και τοπικά διαθέσιμα υλικά. Αυτό συνεπάγεται μηδενικό ή ελάχιστο κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας, άρα πολύ χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα του σπιτιού. Επιλέγουμε υλικά που, ανάλογα με το μέρος, είναι άμεσα διαθέσιμα και σε αφθονία: πέτρα, χώμα, άχυρο, ξύλο, φύκια, τρίχες ζώων κτλ. Αν λοιπόν χτίσουμε στη Μάνη, θα χρησιμοποιήσουμε πέτρα, στις Πρέσπες χώμα και στη λίμνη Πλαστήρα τσατμά (τοιχοποιία από ξύλο και χώμα). Προσπαθούμε επίσης να ανακυκλώνουμε κάποια από τα πιο βιομηχανικά υλικά του σπιτιού (Κουφώματα, σωλήνες, πλακάκια). Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Κώστα Κοντομάνου που έφερε το cob στην Ελλάδα. Το πρώτο σπίτι από cob χτίστηκε στον Νέσσωνα, κοντά στη Λάρισα. Περισσότερα εδώ : https://www.notia.gr/2018/01/pilina-spitia-cob-apo-1-500-evro/
Υπάρχει τεράστιο εύρος στην έρευνα και στις εφαρμογές του μινιμαλισμού. Ένα σερφάρισμα στο διαδίκτυο αρκεί για να σου δώσει ιδέες και λύσεις, αναλόγως του budget σου, αλλά κυρίως του τρόπου ζωής σου. Βλέπεις οι μέρες του shopping, της επιδεικτικής πολυτέλειας, των ασφυκτικά γεμάτων ντουλαπών από ρούχα που φόρεσες όχι παραπάνω από δύο φορές και των εκατοντάδων αντικειμένων διακόσμησης που απλώς σε υπέβαλαν στη διαδικασία καθημερινής ρουτίνας καθαριότητας, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και να σου πώ την αλήθεια είναι πλέον ντεμοντέ. Μείνε στα απλά και απέριττα και θα με θυμηθείς.
Kommentarer