top of page
Εικόνα συγγραφέαParis

Βίος και πολιτεία γυναικών επιφανών

Υπάρχουν γυναίκες σήμερα που με την προσφορά τους αλλάζουν τον κόσμο;

Όσο κι αν σου ακούγεται παράξενο, ναι, υπάρχουν. Δυστυχώς, δουλεύουν ανώνυμα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και διαφήμιση, την ίδια στιγμή που η δημοσιότητα χαρίζεται ασύστολα σε άλλες, μόνο και μόνο χάρη στο κουτσομπολιό ή /και στην πληρωμένη διαφήμιση. Θα μπορούσαν τα social media να τις αναδείξουν σε influencers (=αυτός που έχει τη δύναμη να επηρεάζει πρόσωπα και πράγματα), διότι ο τίτλος σε ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ θα ταίριαζε απόλυτα, αλλά μάλλον αυτό δεν πουλάει (στις μάζες).

Θα πρέπει να ψάξει πολύ κανείς για να τις βρει. Πόσο λυπηρό. Αναζητώντας στον..γούγλη να μου πει για διάσημες γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, μου προκύπτουν αποτελέσματα για τις πλαστικές ελληνίδων celebrities που άλλαξαν την...μύτη ή τον πισινό τους με πλαστικές. Ζούμε σε μια κοινωνία ηλιθίων, χωρίς αιτία. Και εαν εμείς, ως γυναίκες δεν απαιτήσουμε να αλλάξει αυτό, αντί να κάνουμε τους followers του... τίποτε, τότε δεν πρόκειται να συμβεί καμία εξέλιξη, παρά η συνέχιση ενός συνεχούς κατρακυλίσματος προς την απαξίωση των πάντων. Δηλαδή δεν θα φταίμε μόνον για την κατάντια της κοινωνίας μας χάρη στην στροφή μας στην αβάσταχτη, επιφανειακή, τελματώδη καθημερινότητα και το -ξεφτισμένο πλέον- lifestyle κάποιων πάλαι ποτέ χλιδάτων σούπερσταρς των περιοδικών των 90ς, αλλά και για το δυσοίωνο μέλλον των παιδιών μας.


Θα πάμε λοιπόν μαζί να γνωρίσουμε επιτέλους μερικές μόνον από αυτές τις επιφανείς κυρίες, και η σειρά που παρουσιάζονται εδώ, δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο.


Ευανθία Γαλάνη

Καθηγήτρια ογκολογίας και Διευθύντρια του τμήματος Μοριακής Ιατρικής της Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα στις ΗΠΑ. Για την πρόοδο των ερευνών της και για την ίδια αναφέρθηκε το Fox News, ένα από τα μεγαλύτερη αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης,όπου και τονίστηκε ότι η κυρία Γαλάνη χρησιμοποιεί τροποποιημένους τύπους του ιού της ιλαράς με σκοπό τη θεραπεία διαφόρων ειδών καρκίνου. Ο ιός επιλεκτικά εισέρχεται στα καρκινικά κύτταρα και τα οδηγεί σε αυτοκαταστροφή χωρίς να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα του οργανισμού.


Εύη Βλαχάβα

Η μοριακή βιολόγος από το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στην Αγγλία μαζί με την ομάδα της , εντόπισαν κύτταρο που έχει την ικανότητα να αναγνωρίσει καρκινικά κύτταρα χωρίς να «πειράζει» τα υγιή. Αν, μπορέσουν να μπορέσουν να εντοπίσουν στο αίμα του ασθενούς ένα τέτοιο κύτταρο για να εξολοθρεύσουν τα μη υγιή κύτταρα, δηλαδή τα καρκινικά, τότε φαίνεται πως η λύση για την θεραπεία του καρκίνου είναι κοντά. https://www.newsitamea.gr/2020/01/29/eyi-vlachava-ellinida-ereynitria-panepistimio-karntif-exigei-tin-istoriki-anakalypsi/


Καλλιόπη Δασύρα

Η Καλλιόπη Δασύρα είναι ερευνήτρια Αστροφυσικός, με αντικείμενο την εξέλιξη των γαλαξιών στον χρόνο, τιμήθηκε από τα Ελληνικά βραβεία 2016 L'Oreal - Unesco. https://www.knowledgebridges.gr/stories/kalliopi-dasyra/


Ελένη Ευθυμιάδου

Η Ελένη Ευθυμιάδου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ (1999-2004) με διδακτορική διατριβή που κινείται στο πεδίο έρευνας για την καταπολέμηση του καρκίνου και πρόσφατα εκλεγμένη επίκουρος καθηγήτρια του ΕΚΠΑ στην Βιοανόργανη χημεία. Συμμετέχει στη δράση COSTRadiomag για για την σύνθεση νανοσωματιδίων σιδήρου για τη μελέτη της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας της υπερθερμίας. Τιμήθηκε επίσης από τα Ελληνικά βραβεία 2016 L'Oreal - Unesco.


Μαρία Μπραουδάκη

Η δρ Μαρία Μπραουδάκη, πτυχιούχος του Τμήματος Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Κόβεντρι, στη Βρετανία, με διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Άστον, στο Μπέρμιγχα και αντικείμενο τη Μοριακή Μικροβιολογία, κατέχει μεταπτυχιακό με ειδίκευση στη Μοριακή Ιατρική από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η δρ Μπραουδάκη μετεκπαιδεύθηκε στο Εργαστήριο Μοριακής Ανοσογενετικής στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ στη Γαλλία, στο Εργαστήριο Γενετικής, στο Εργαστήριο Γενετικής, του τμήματος Αιματολογίας/Ογκολογίας στο Birmingham Womens NHS Foundation Trust της Βρετανίας, και στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στην Χαϊδελβέργη. Με ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στο Εργαστήριο Λοιμώξεων/Χημειοθεραπείας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ με θέμα τη μελέτη μηχανισμών αντοχής σε αντιβιοτικά συνεχίζει στην ίδια κλινική στο Εργαστήριο Ογκολογίας σε συνεργασία με το Ερευνητικό, Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Μελέτης και Αντιμετώπισης Γενετικών και Κακοήθων Νοσημάτων της Παιδικής Ηλικίας και ερευνά τους μοριακούς μηχανισμούς του παιδικού καρκίνου (https://www.kriti24.gr/h-chaniotissa-erevnitria-maria-braoudaki-sta-ellinika-vravia-2016-loreal-unesco-gia-tis-ginekes-stin-epistimi/) Τιμήθηκε επίσης από τα Ελληνικά βραβεία 2016 L'Oreal - Unesco.


Kalpana Chawla (1961-2003)

Η Kalpana ChawlaΥπήρξε η πρώτη Ινδή αστροναύτης, Το 1996, αφού ονομάστηκε ειδικός αποστολών στο Διαστημικό Λεωφορείο Columbia από τη NASA, η Kalpana Chawla έγινε η πρώτη γυναίκα ινδικής καταγωγής που πέταξε στο διάστημα. Το λεωφορείο έκανε τροχιά γύρω από τη γη 252 φορές σε λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες. Το δεύτερο —και τελευταίο— ταξίδι της στο διάστημα έγινε το 2003, όταν μαζί με άλλους έξι αστροναύτες ολοκλήρωσαν περισσότερα από 80 πειράματα σε διάστημα 16 ημερών. Αυτή και ολόκληρο το πλήρωμα χάθηκαν όταν το πλοίο διαλύθηκε όταν εισήλθε ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης. Το 2020, η Northrop Grumman ονόμασε ένα διαστημόπλοιο προς τιμήν της Chawla στη μνήμη της.

Helen Ochoa

Στις 8 Απριλίου 1993, η Helen Ochoa έγινε η πρώτη Ισπανόφωνη γυναίκα στον κόσμο που πήγε στο διάστημα με το λεωφορείο Discovery. Πέρασε εννέα ημέρες ερευνώντας το στρώμα του όζοντος και την ηλιακή δραστηριότητα της Γης. Από εκείνη την αποστολή, έχει κάνει τρία επιπλέον ταξίδια στο διάστημα. Το 2013, πέτυχε ένα άλλο σημαντικό κατόρθωμα, καθώς έγινε η πρώτη Ισπανόφωνη σκηνοθέτις και δεύτερη γυναίκα σκηνοθέτης του Διαστημικού Κέντρου Τζόνσον στο Χιούστον.


Ellen Johnson- Sirleaf

Η Ellen Johnson- Sirleaf ανέλαβε τα καθήκοντά της ως πρόεδρος της Λιβερίας τον Ιανουάριο του 2006, και έγινε η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα αρχηγός κράτους στην Αφρική. Υπέγραψε νομοσχέδιο για την Ελευθερία της Πληροφορίας (το πρώτο του είδους του στη Δυτική Αφρική) και έκανε τη μείωση του εθνικού χρέους ακρογωνιαίο λίθο της προεδρίας της. Για να διερευνήσει εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Λιβερίας, ίδρυσε μια Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης. Ως αποτέλεσμα, έγινε παγκόσμιο σύμβολο με τη δέσμευσή της να καταπολεμήσει τους δικτάτορες, τη διαφθορά και τη φτώχεια μέσω της ενδυνάμωσης των γυναικών και των κοριτσιών. Η Πρόεδρος Sirleaf και δύο άλλες γυναίκες ηγέτιδες (Leymah Gbowee και Tawakkol Karman), τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης 2011 για τον μη βίαιο ρόλο τους στην προώθηση της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ισότητας των φύλων.


Αρριάνα Χάφινγκτον-Στασινοπούλου

Η Αρριάνα Χάφινγκτον άφησε την Ελλάδα στα 16 της και μετακόμισε στην Αγγλία για να σπουδάσει Οικονομικά στο Κέιμπριτζ. Παντρεύτηκε τον Μάικλ Χάφινγκτον, αμερικανό πολιτικό και μέλος του Κονγκρέσου, γύρισε όλον τον κόσμο δημοσιογραφώντας και έχει γράψει πολλά βιβλία, μερικά εκ των οποίων έγιναν best sellers. Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Huffington Post είναι δικό της δημιούργημα, μετά από εξαντλητική δουλειά και δίκαια φιγουράρει ανάμεσα από τις πιο επιτυχημένες του είδους. https://www.protagon.gr/themata/ariana-xafingkton-sta-70-mou-zw-ti-zwi-pou-ithela-panta-na-zisw-44342086980


Mae Jameson

Η Mae Jameson, αμερικανίδα γιατρός, είναι η πρώτη Αφροαμερικανίδα αστροναύτης. Έγινε δεκτή στο πρόγραμμα εκπαίδευσης αστροναυτών της NASA το 1987. Πέντε χρόνια αργότερα, έγινε η πρώτη Αφροαμερικανίδα στο διάστημα ως ειδικός σε επιστημονικές αποστολές στο Space Shuttle Endeavour. Πριν από την καριέρα της στη NASA, εργαζόταν σε καταυλισμό προσφύγων της Καμπότζης στην Ταϊλάνδη και υπηρέτησε στο Σώμα Ειρήνης στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.


Αθηνά Κουστένη

Η Αθηνά Κουστένη είναι αστροφυσικός, Διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας CNRS και το Αστεροσκοπείο της Μεντόν στο Παρίσι. Συνεργάζεται τόσο με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), όσο και με την αμερικανική NASA. Σε συνέντευξή της στον Γιάννη Πανταζόπουλο του LIFO, δηλώνει: "η Γη έτυχε να βρίσκεται στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή και μέχρι τώρα έχει σωθεί από ένα καταστροφικό πεπρωμένο, όπως αυτό της Αφροδίτης και του Άρη. Ας το κρατήσουμε έτσι, δεν θα είναι καλύτερα; Η σωτηρία του πλανήτη μας δεν είναι εύκολη υπόθεση." https://www.lifo.gr/now/tech-science/athina-koysteni-tha-epistrepsoyme-sto-feggari-kai-ehoyme-filodoxa-shedia-gia-ton


Η γυναικεία προσέγγιση στις επιστήμες, στις τέχνες και γενικότερα στον πολιτισμό διαθέτει ευαισθησία, διορατικότητα, υπευθυνότητα, και φαντασία. Είναι αρετές που απέχουν πολύ από μια στείρα θεώρηση ενός τομέα ενασχόλησης. Οι παραπάνω κυρίες αποδεικνύουν περίτρανα πως έχουν και το σθένος και την αποφασιστικότητα να κυριαρχήσουν στις εξελίξεις που προσδιορίζουν το μέλλον του πλανήτη μας. Κι εμείς, ως γυναίκες, οφείλουμε να τις μιμηθούμε, ή τουλάχιστον να τις τιμήσουμε με τις αναφορές μας, ενθαρρύνοντας το έργο τους, τις πολύχρονες μελέτες τους και τη συμβολή τους στον πολιτισμό μας.































17 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page